Hebben wolken meer invloed op het klimaat dan CO2?

Iedereen weet dat het op een bewolkte zomerdag kouder is dan op een zonnige zomerdag. De wolken houden de zonne-energie (warmte) tegen en weerkaatsen die zonne-energie terug het heelal in.

Iedereen weet dat vulkaanstof en zwaveldioxide uit vulkanen eenzelfde afkoelende werking hebben. Bij de uitbarsting van de Pinatubo in 1992 kwam er zoveel SO2 en stof hoog in de atmosfeer dat de temperatuur anderhalf jaar lang ongeveer 0,3°C daalde.
In 1815 zorgde de uitbarsting van de Tambora (op Sulawesi) ervoor dat 1816 een jaar werd zonder zomer, doordat stof en zwaveldioxide-wolken zonlicht weerkaatsten terug het heelal in.

Er zijn ook aanwijzingen dat de mens met zijn industrie stof en roet in de afmosfeer brengt en daarmee zorgt voor extra wolken en daardoor voor afkoeling. Dit verschijnsel wordt “global dimming” genoemd en sommige wetenschappers menen dat deze industriële luchtvervuiling een bijdrage heeft geleverd aan de afkoeling in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw.

Maar ondanks al deze aanwijzingen zijn klimaatwetenschappers zeer huiverig om wolkvorming en de rol van bewolking in klimaatverandering te onderzoeken.
Klimaatonderzoeker Andy Dessler  concludeert in een recente publicatie dat er in warme (El Nino) jaren minder wolken zijn. De afname van bewolking lijkt een gevolg van de hogere temperaturen. Dessler concludeert daaruit dat toename of afname van de hoeveelheid wolken een gevolg is van de klimaatverandering en niet de oorzaak. Dit is de visie, die de meeste wetenschappers en het IPCC aanhangen.
Andere onderzoekers, zoals Roy Spencer, menen dat sommige jaren juist warmer zijn doordat de bewolking is afgenomen. Afname van bewolking is de oorzaak van de opwarming.

De geschiedenis heeft laten zien dat er veel factoren invloed hebben op de hoeveelheid bewolking. En sinds kort is daar nog een factor bijgekomen: de hoeveelheid kosmische straling.
Uit onderzoek van Jasper Kirby is gebleken dat een toename van kosmische straling kan leiden tot meer bewolking en daarmee tot afkoeling.
In de periode 1975 – 2000 was het magnetisch veld, dat de Aarde beschermt tegen kosmische straling,  sterk. De hoeveelheid kosmische straling, die de atmosfeer bereikte en wolken kon veroorzaken was 25 jaar lang verlaagd.

(klik voor vergroting)

In de periode tussen 1985  en 2000 nam de totale hoeveelheid bewolking af.

 

De afname van kosmische straling en de afname van de hoeveelheid bewolking tussen 1975 en 2000 kunnen mogelijk een deel van de opwarming in die periode verklaren.

 
Ook al is dit in strijd met de ideeën van het IPCC over bewolking, het lijkt me zeer de moeite waard om te onderzoeken.

Een gedachte over “Hebben wolken meer invloed op het klimaat dan CO2?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s