Rusland deelt flinke dreun uit in pijpleiding-oorlog

Een week geleden opende Vladimir Putin de Nordstream-aardgas-pijpleiding. De aanleg van de pijpleiding kostte $10 miljard. En op den duur zal er genoeg aardgas door de leiding stromen om 26 miljoen Europese huishoudens te verwarmen.

Natuurlijk kwam Putin in hoogste eigen persoon de gaskraan opendraaien, voor de ogen van oud-bondskanselier Gerhard Schroeder. Dankzij de Nordstream wordt Rusland voor de export van aardgas minder afhankelijk van vijandige buurland Oekraïne.
Het eerste jaar zal er 27 miljard kuub aardgas via Nordstream naar de Europese afnemers stromen.
Al jarenlang strijden de Oekraïne en Rusland over de prijs van het aardgas en over de transportkosten, die de Oekraïne eist voor de doorvoer van het aardgas.
Dankzij de Nordstream-leiding zal er 20 miljard kuub minder stromen door de buizen op Oekraïns grondgebied: de inkomsten voor de Oekraïne zullen dalen. In 2012 komt de tweede pijpleiding af en zal de capaciteit verdubbelen tot 55 miljard kuub.

De opening van Nordstream komt op een goed moment. Door de sluiting van de kerncentrales, zal Duitsland meer aardgas nodig hebben voor de opwekking van elektriciteit. Het valt te verwachten dat Gazprom liever gas levert aan een betrouwbare klant in Duitsland dan aan onbetrouwbare, vijandige klanten uit het voormalig Warschaupact.
De Oost-Europese staten zullen door deze omstandigheden gedwongen worden tot peperdure exploitatie van schaliegas of om terug te vallen op steenkool.

Om de machtspositie van de Oekraïne nog verder te verzwakken kan Putin besluiten om een derde Nordstream-leiding aan te leggen.
Wordt ongetwijfeld vervolgd in de komende lange koude winter.

Lees ook: A Gazprom Renaissance – van Matthew Hulbert

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s