De economische pyramide wordt topzwaar

Je kunt de totale economie opdelen in verschillende sectoren. De primaire sector (landbouw, visserij, mijnbouw), secundaire sector, tertiaire sector enzovoorts.
In de laatste eeuw is de primaire sector steeds kleiner geworden: er werken veel minder mensen in de landbouw en de mijnbouw. Er wordt ook niet zoveel geld verdient. Tegenwoordig werken er heel veel mensen in de tertiaire en quaternaire sector.

(klik voor vergroting)

Ruim 12% van de mensen werkt in bestuur (regering en lagere overheden) en meer dan 20% werkt in de financiële sector (banken, verzekeringen enz.). Minder dan 3% werkt nog in de primaire sector.

Toch is de primaire sector nog altijd de primaire sector: het is de basis van de economische pyramide. Zonder landbouw, visserij en mijnbouw houdt alles op.
Alle andere economische activiteit is gebaseerd op de primaire sector. De economische pyramide is topzwaar geworden en erg wankel.

(klik voor vergroting)

Bovenstaande plaatjes geven de economische situatie van de VS en andere westerse, geïndustrialiseerde landen weer. In arme landen waar veel minder energie (uit fossiele brandstoffen) beschikbaar is, is de pyramide veel stabieler.

Met dank aan Ruud, die deze plaatjes op Overthepeak.com plaatste.

4 gedachten over “De economische pyramide wordt topzwaar

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s