Zijn banen de enige manier om welvaart te verdelen?

Het Italiaanse dorpje Comitini (Zuid-Sicilië) telt 960 inwoners en maar een paar wegen. Er zijn nooit verkeersopstoppingen, maar er is wel een full-time verkeersagent, met 8 verkeersregelaars. De verkeersregelaars verdienen 800 euro per maand voor 20 uur per week.
In totaal werken er 64 inwoners van Comitini voor de gemeente; een logisch gevolg van het politieke “banen-voor-stemmen-systeem”.

“Dit soort banen houdt het dorpje in leven”, zegt Caterina Valenti (41), een van de verkeersregelaars met een mooi donkerblauw uniform, terwijl ze met 2 collega’s in een barretje koffie drinkt.”Zoals je ziet ondersteunen wij de lokale economie.”

Zo werken ook in Griekenland, Spanje en Portugal heel veel mensen in schijnbaar nutteloze functies bij de overheid.
Het is allemaal een gevolg van het sociaal-economisch model waarop onze maatschappij is gebaseerd. Je kunt alleen meedelen in de rijkdommen van de maatschappij als je een baan hebt (of buiten je eigen schuld geen baan hebt).

De welvaart van een land wordt niet gelijkelijk verdeeld over alle inwoners. Je kunt een groter aandeel in de welvaart verwerven door te werken. De verschillen tussen de inwoners zijn heel groot. Sommige inwoners krijgen wel 50 keer zoveel als de minstbedeelden.

Politici zien het als hun taak om banen te creeëren zodat werkelozen ook een kans krijgen om hun aandeel in de welvaart te vergroten.
In Italië leidt dat tot grote aantallen verkeersregelaars en museumsuppoosten in overheidsdienst.
In Nederland leidt dat tot grote infrastructurele projecten: de aanleg van wegen, hogesnelheidslijnen, kustverdedigingswerken en kunstmatige eilanden.
Je kunt je afvragen of deze werkgelegenheidsprojecten wel de juiste manier zijn om meer Nederlanders te laten meedelen in de welvaart. Je zou ook het aantal mensen dat in de gezondheidszorg werkt, kunnen vergroten. Of een heel groot leger opbouwen.

Eigenlijk willen we helemaal geen baan. We willen vrije dagen, vakantie, vroeg stoppen met werken en toch een redelijk inkomen.
Waarom moeten we dan zo nodig grondstoffen uit de aardkorst halen en die over de hele wereld verslepen naar landen met de laagste lonen om er spullen van te maken? En waarom moet er dan reclame gemaakt worden om die spullen te verkopen?
Waarom moeten we steenkool en ijzererts uit Afrika in Nederland in hoogovens omsmelten tot staal? Waarom moeten we nog meer snelwegen aanleggen?

Werkgelegenheid is natuurlijk geen doel op zich. We kunnen makkelijk alle Nederlanders laten delen in de welvaart, in het BNP, zonder dat we meer snelwegen aanleggen. Toch?

N.a.v. de presentatie Jobs, jobs, jobs van Nick the Mystic

Een gedachte over “Zijn banen de enige manier om welvaart te verdelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s