De economie stimuleren zonder goedkope brandstof?

De nieuwe baas van het IMF, Christine Lagarde wil dat Europa en de VS meer doen om een recessie te voorkomen en de wereldeconomie op gang te houden.

De olieproducerende en exporterende landen (OPEC) willen hetzelfde. Ze zijn als de dood dat de vraag naar olie afneemt en de prijs daalt. De OPEC-landen zijn erg afhankelijk geworden van de olie-inkomsten en willen geen stapje terugdoen. Het Westen moet olie blijven kopen en verbranden, al moeten ze zichzelf nog dieper in de schulden steken.

Maar de vraag is of het nog wel mogelijk is om de economie te stimuleren en te laten groeien. Er zijn grenzen aan de groei en zo zijn er ook grenzen aan het stimuleren van de economie.

De Verenigde Staten heeft enorme bedragen uitgegeven om de economie te stimuleren, maar dreigt nu voor de tweede keer in 4 jaar tijd in een recessie te geraken. Het geld dat de Amerikaanse economie moest stimuleren is opgegaan aan oorlogen en aan infrastructuur. De Amerikanen rijden steeds minder kilometers vanwege de dure brandstof. De aanleg van nog meer wegen lijkt niet nodig. En binnenkort zullen de Amerikaanse troepen zich weer terugtrekken uit het Irak en Afghanistan na een miljardenverslindende oorlogsinspanning van 10 jaar.

In Japan probeert de regering ook al 20 jaar de economie te stimuleren door aanleg van wegen en spoorlijnen. Het land wordt min of meer geasfalteerd en volgestort met beton. De Japanse economie groeit nog steeds niet.

Economische groei kan alleen bereikt worden door meer energie te gebruiken. En dat kan alleen als er steeds meer goedkope fossiele brandstoffen beschikbaar komen.

Helaas is de produktie van aardolie sinds 2005 niet meer toegenomen.

De hoeveelheid aardolie, die de wereld dagelijks kan produceren en verbruiken blijft steken tussen de 72 en 74 miljoen vaten.
En die hoeveelheid moet wel gedeeld worden met steeds meer Chinezen, Indiërs en Brazilianen.
De olieproducerende landen gebruiken zelf ook steeds meer olie (Export-Land-Model). En het naar boven halen van de olie kost ook steeds meer energie en geld.
Er blijft netto steeds minder goedkope fossiele energie over om de westerse economie op gang te houden. Groei zit er niet meer in.

Een gedachte over “De economie stimuleren zonder goedkope brandstof?

  1. erno

    De grenzen zijn inderdaad bereikt.Peak oil is nu een feit.We zullen een paar stappen terug moeten doen en investeren in alternatieve energiebronnen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s