De angstaanjagende zeespiegelstijging

Er zijn bepaalde bedrijven, gespecialiseerd in kustverdediging, die er belang bij hebben dat de zeespiegel blijft stijgen. Hoe sneller de stijging, hoe groter de kans dat de overheid besluit tot aanleg van dijken en andere kustverdedigingsprojecten.

Er zijn commissies, die rapporten schrijven over de zeespiegelstijging en de noodzaak van kustverdediging. De regering leest de rapporten aandachtig voordat ze besluit om miljarden uit te geven aan dijkverzwaring en het ophogen van stranden.

Er zijn ook satellieten, die zeer nauwkeurig meten hoe snel de zeespiegel stijgt. Ondanks alle wetenschappelijke artikelen over de steeds-sneller-smeltende ijskap van Groenland, neemt de stijging van de zeespiegel af.

bron: University of Colorado

Over de laatste 20 jaar bedraagt de gemiddelde stijging 3,2 mm/jaar. Maar als je slechts naar de laatste 10 jaar kijkt, is de stijging slechts 2 mm/jaar.
De metingen van wetenschappers slaan de basis onder de angstaanjagende prognoses van de Deltacommissie weg.

Er is geen duister complot om geld van de belastingbetalers aan een klein groepje kustverdedigingsbedrijven te geven. En hoogleraar Vellinga krijgt geen geld van die bedrijven om angstaanjagende prognoses te maken.
Het is een normaal verschijnsel uit de reclame, dat je eerst een probleem moet laten zien en een beetje moet overdrijven. Aangekoekte lasagneschalen, brandend maagzuur, kalkaanslag in je wasmachine. En pas daarna kun je de consument geld uit de zak kloppen voor de oplossing van het probleem.

De stijging van de zeespiegel wordt door sommige deskundigen overdreven. We hoeven echt niet bang te zijn dat Nederland binnen 50 jaar overstroomt.

Advertenties

7 gedachten over “De angstaanjagende zeespiegelstijging

 1. Ed

  Helaas heb je gelijk en ook helaas weer niet. De data van de universiteit van Colorado zijn okay, maar twee dingen moet je niet door elkaar halen.

  1) Een lagere stijging is nog geen daling…

  2) Oorzaak en gevolg. Water is een vloeistof en niet comprimeerbaar maar ze expandeert wel door temperatuur. Ruwweg 1/2 van de zeespiegelstijging wordt veroorzaakt door expansie en 1/2 door afsmelting. Nou wil het zo zijn dat expansie een beetje pompt, wat te maken heeft met water/land verdeling over de planeet. Het zuidelijk halfrond heeft meer water en het noordelijk halfrond heeft meer land (globe doet wonderen voor de eeuwig ongelovigen). Gevolg als het hier winter is warmt meer water op dan als het zomer is. Voila, het pompen. Wat nu gebeurt is dat de door een ongekend snelle omschakeling van El Nino naar een La Nina situatie voor de kust van Peru de temperatuur van heel veel zeewater verlaagd. Gevolg de laatste paar jaren neemt de stijging van de zeespiegel wat af. Zal ook binnenkort wel weer oplopen want er blijft nog steeds water bijkomen. Dit is dus vrijwel zeker geen trendbreuk maar een anomalie in de snelheid van stijgen…..die blijft voorlopig op 0.3 mm per jaar staan en de prognose is dat er ongeveer 60cm tot 1 meter bij komt de komende 90 jaar. Wat na 2100 gebeurt schijnt overigens niemand te boeien.

  De kustverdediging van Nederland is in principe geen probleem, ik maak me geen zorgen over natte voeten door het instromen van de zee (ik woon op 18.56 boven NAP dus kan dat ook makkelijk doen). Helaas woon ik ook naast een rivier die door meer regenval wel een groter risico (lastig denken in termen van overstromingskansen/jaar) op overstromingen oplevert. Zoals Jorritsma in 1995 zei “Dat is ook niet normaal”, toen ze in Venlo kwam kijken waar hele wijken onder water stonden. Dus Zinneninzuidoost heeft een mooi punt. En ja er is al een lobby tegen, kijk maar eens naar de dijken die zo “fraai” door het landschap lopen in Noord-Limburg. En dat werkt maar dus niet overal, helaas. Gevolg: ondergelopen, kelders, huiskamers en dergelijke worden in toekomst wel “Normaal” als je net op de verkeerde plek in het landschap woont.

  Groeten, Ed

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Bedankt Ed.
   Maar even een kleine correctie:
   de zeespiegel stijgt ca. 3 mm per jaar en dat betekent 30 cm. per eeuw.
   Er is geen enkele reden om dat te verdubbelen, laat staan te verviervoudigen.

 2. Pingback: Wereldtemperatuur | update april 2012 | Sargasso

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s