Duurzame energie rukt steeds verder op

Dit lijkt een positief verhaal, maar dat is het niet.

De afgelopen eeuwen heeft de mensheid geprofiteerd van de ‘gratis’ fossiele energie uit steenkool, aardgas en aardolie. Nu die energiebronnen uitgeput beginnen te raken gaat de mens op zoek naar de laatste plekjes op aarde waar mogelijk nog fossiele brandstof te vinden is.
Men zoekt in de diepzee, onder natuurreservaten en in de poolgebieden naar olie. Nu het makkelijk winbare aardgas opraakt, breekt men andere gesteente open (fracking) om daar de laatste restjes methaan uit de trillen. En nu de steenkool in Europa op is, halen we bergen van steenkool uit Zuid-Afrika en Australië.

Hetzelfde zal gebeuren met duurzame energiewinning.
We hebben al zonnepanelen op de daken van hoge gebouwen geplaatst. En ook op woningen staan al zonnepanelen. Maar als de vraag naar zonne-energie blijft stijgen, dan zullen we ook op de begane grond zonnepanelen plaatsen. We zullen weilanden en natuurgebieden volzetten met zonnepanelen.

We hebben al windmolens geplaatst langs de kust en midden op zee. Maar dat is duur en levert nog lang niet genoeg energie om het opraken van fossiele brandstof te compenseren. We zullen steeds vaker windmolens op het land gaan plaatsen in bewoonde gebieden en in natuurgebieden.
De winning van duurzame energie zal net als de winning van fossiele energie een steeds grotere inbreuk maken op de omgeving.
Doemscenario? Misschien, we zullen het gaan zien.

Er is een alternatief. We hoeven niet verder te groeien en meer energie te gebruiken. We hoeven zelfs niet alle energie, die we nu uit olie en gas halen te vervangen.
We moeten minder energie gebruiken. De economie moet krimpen. We moeten minder spullen maken, minder rijden, minder eten en minder geld verdienen.

Help mee om de economie te laten krimpen.

15 gedachten over “Duurzame energie rukt steeds verder op

 1. Jan

  Jammer dat de sticker van Groenlinks erbij staat want in Frankrijk zijn er aardig wat leden die een tweede huis hebben en wekelijks/ maandelijks heen en weer tuffen met de auto.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Ik denk dat zelfs de mensen van GroenLinks met hun tweede huis in Frankrijk zullen gaan inzien, dat het groei-tijdperk voorbij is.

 2. Daphne

  Ik zou graag iets willen toevoegen aan de discussie.
  Ik ben het eens met het idee dat ‘groei’ niet ongecontroleerd kan.

  Maar bekijk het plaatsen van duurzame energiebronnen eens als een vorm van duurzame ontwikkelingssamenwerking.
  Waarom moet een zonnepaneel in Nederland staan? Waarom kan diezelfde energie niet worden opgewerkt in Spanje, waar dunbevolkte gebieden zijn. Zodat die dingen niet op landbouwgrond staan die je ook anders kunt gebruiken, of in dichtbevolkte gebieden zodat ze de horizon vervuilen voor bewoners?
  Waarom zetten we ze niet zuidelijker, in de woestijngebieden van de Sahara en de Sahel? Dat geeft schone en eerlijke werkgelegenheid aan de inwoners van die gebieden, en levert meer energie op. De zon schijnt daar namelijk elke dag 12 uur per dag.

  Als we gasleidingen kunnen aanleggen van Turkmenistan naar Pakistan, en van Noord Siberië naar Zuid Siberië, en telefoonleidingen van Rotterdam naar New York, kunnen we ook elektriciteitsnetten koppelen van Mali naar Nederland.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Bedankt Daphne, maar denk je niet dat de zonne-energie van Mali van de Malinezen is? En het Turkmeense gas van de Turkmenen?
   Draai het eens om…. Stel je eens voor dat de Malinezen een waterleiding aanleggen om ons drinkwater te kunnen gebruiken.

 3. Snel

  Leuk die molens. De laatste 10 dagen hebben we dan geen stroom. Gaan ze wel lekker lang mee, die molens. Bekend is ook dat de molens elk jaar minder kw bij elkaar draaien. Drama dus die molens. direct stoppen en geen subsidiegeld meer over de balk storten.

 4. Janneman

  @Snel: Nederland is het armenhuis van de duurzaamheid. De overheid stimuleert de duurzame energie nauwelijks (dus geen subsidie). Ze subsidieert overigens wel de bouw van een kolencentrale in de Eemshaven en mogelijk ook een nog te bouwen kerncentrale…

  Duurzame energie is niet links of rechts. Dat is allang achterhaald. Het is noodzaak. We kunnen niet doorgaan met onmatig economisch groeien in een beperkte ruimte (de aarde). Dat is een natuurwet. We moeten de transitie maken naar een duurzame economie. Producten en voedsel lokaal produceren, ophouden met alles (inclusief energie) over de hele wereld te verslepen.

  En dat voor zo’n wereld meer windmolens (wat mij betreft liefst op zee) en zonnepanelen nodig zijn. Prima.

 5. Daphne

  @Cassandra, er is wellicht sprake van een misverstand tussen ons. Ik ben geen dief.

  Ik denk dat de natuurlijke hulpbronnen van iedereen zijn, aangezien ik niet geloof in persoonlijk of nationaal eigendom.

  Maar binnen de huidige verhoudingen, het kapitalisme dus, kunnen de Malinezen hun zonne-energie dus aan ons verkopen. Ik ben daar zeer voor. Natuurlijk moeten ze daarvoor betaald krijgen. De energiemarkt is een internationale markt, dus hoe eerder de Afrikaanse landen hun opwachting maken met een schoon aanbod, hoe beter.

  De Turkmenen krijgen ook geld voor hun gas. Misschien komt dat geld niet goed terecht – vrijwel zeker komt het niet goed terecht, want Turkmenistan is een naargeestige dictatuur – maar er wordt wel voor betaald.

  Wat betreft het drinkwater: ik denk niet dat het een goed idee is om het Nederlandse overschot rechtstreeks naar de Sahel te laten stromen. Dat is een beetje ver.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Je hebt gelijk, de Malinezen kunnen beter verhuizen naar een plek waar het bestaan wat makkelijker is.
   En als wij zo graag elektriciteit willen hebben (150 jaar geleden bestond het nog niet) uit zonne-energie, dan moeten wij maar verhuizen naar Mali, want elektriciteit vervoeren over duizenden kilometers is een beetje dom idee.

 6. hiriotapa

  Een andersoortige economie is de (enige) oplossing: consuminderen en minder materiele ontwikkeling maar meer spirituele, dan kun je automatisch met minder tot uiteindelijk haast niets toe. Geen geluk meer op basis van zintuigelijke bevrediging. Focus op GNH (Gross National Happiness, Bhutan) ipv GDP.

  Denk met name aan self-sufficiency economie (Thaise Koning Bhumibol Adulyadej) of Boeddhistische economie (Schumacher).

 7. Block

  Ik treed Daphne toch bij, we leggen zelfs duizenden kilometers glasvezelkabel voor entertainment.

  Zolang je energie op een eerlijke manier kan oogsten en verhandelen is er geen probleem.

  Consuminderen is een leuk idee en beperkt haalbaar, maar realistisch op globale en grote schaal??

 8. hiriotapa

  Consuminderen op globaal niveau zal wel niet haalbaar zijn, vooral niet uit vrije wil van de massa, maar misschien worden we eruiteindelijk wel toe gedwongen wegens (zelf gecreeerde?) omstandigheden. Ik bekijk het meer op individueel niveau, in het klein: eigen verantwoordelijkheid, persoonlijke ontwikkeling.

 9. Germen (visionair.nl)

  Met alle respect voor Hans en Cassandraclub: dit klopt niet.
  Zonnepanelen op de daken en in de woestijn zijn nauwelijks tot niet verstorend. [url=http://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/europa/prijsoorlog-zonnepanelen-breekt-uit-zon-even-duur-als-fossiel]De prijzen daarvan dalen nu pijlsnel.[/url]

  1. Hans Verbeek

   Hopelijk zijn de fabrieken, die de spotgoedkope zonnepanelenmaken geen vervuilers. En hopelijk zijn er genoeg grondstoffen om al die zonnepanelen te maken.
   Of zullen we toch gewoon maar minder elektriciteit gebruiken: gewoon weer gaan lopen en dingenmet de hand gaan doen?

   1. Germen (visionair.nl)

    Hans, we kunnen niet meer terug zonder dat er honderden miljoenen gaan sterven door hongersnood. En die grondstoffen zijn er. Silicium is één van de drie meest voorkomend elementen op aarde. Waarom denk je dat die zonnepanelen nu zo goedkoop worden?
    En we gebruiken al steeds minder elektriciteit, gemiddeld. Helaas worden er van die volkomen onnodige elektrische gadgets gepushed maar goed nieuws: ook die worden steeds zuiniger en zelfopladend.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s