Groot-Brittannië: niet in de euro, toch in dezelfde problemen

Het Britse Office for Budget Responsibility (een soort centraal planbureau) maakte in november 2010 een prognose voor de economische groei in de komende jaren.

Men verwachtte tot 2015 een economische groei tussen de 2 en 3% per jaar.
De blauwe banden geven de groei aan bij meevallers of tegenvallers.Men verwacht groei en geen krimp.

Maar in het vierde kwartaal van 2010 kromp de economie in het Verenigd Koninkrijk onverwacht met 0,5%. In 2011 laten de eerste twee kwartalen een zeer kleine groei zien van 0,5 en 0,1%.

Als je deze groeicijfers intekent in de prognoses, dan zie je dat de gerealiseerde groei minder is dan de slechtste prognoses.

Het Verenigd Koninkrijk doet niet mee met de euro en gebruikt nog gewoon het Britse pond. De Britse regering kan gewoon haar eigen monetaire beleid voeren en de Britse export wordt niet gehinderd door de sterke euro. Toch zien we dezelfde tegenvallende groei en moet de regering ook fors snoeien in de uitgaven.
Er is een fundamenteel probleem, dat niet alleen de Euro-zone, maar ook de VS en het Verenigd Koninkrijk in problemen brengt.

Het draait allemaal om energie
In de afgelopen 30 jaar heeft de Britse economie geprofiteerd van goedkope aardolie en goedkoop gas uit de Noordzee. Maar dat begint nu op te raken.
In het tweede kwartaal van 2011 daalde de aardgasopbrengst uit het Britse deel van de Noordzee met 25%. De olieopbrengst daalde met 16%.
De Britten moeten steeds meer energie (brandstof) inkopen op de wereldmarkt. De import van steenkool steeg met 36%.

Schaliegas
De Britse regering zal nu eerder geneigd zijn om schaliegas te gaan exploiteren. Maar dat vergt grote investeringen: het schaliegas zal flink duurder zijn dan het Noordzeegas. Veel Britten kunnen dat niet meer betalen.
Schaliegas biedt slechts tijdelijk soelaas; er moeten steeds meer (dure) boortorens bijkomen om de aardgasvoorziening op peil te houden.

Niet alleen de financiële sector en de arbeidsmarkt moeten hervormd worden. Het energieverbruik van de gehele maatschappij moet op de schop. Je kunt meer schulden aangaan, geld lenen bij het IMF of de ECB. Je kunt ook nieuwe Britse ponden bijdrukken of het pond devalueren. Maar je kunt geen nieuw aardgas en aardolie in de Noordzee meer vinden.
Het energieverbruik (de tering) moet naar energiewinning (de nering) gezet worden.

2 gedachten over “Groot-Brittannië: niet in de euro, toch in dezelfde problemen

  1. Pingback: Engeland: niet in de euro, toch in de problemen | Sargasso

  2. Snel

    Dat de economie niet meer groeit heeft zeker nog een reden: Tot 2008 groeide de economie op krediet. Nu dat niet meer kan (consumenten willen juist van hun schulden af) stokt de consumptie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s