Ondertussen in Kunduz

Terwijl Nederlandse F16’s boven Noord-Afghanistan dure kerosine verbranden, proberen Chinese investeerders om de winning van aardolie van de grond te krijgen.
Noord-Afghanistan dat grenst aan Turkmenistan, Oezbekistan en Tzadjikistan heeft aanzienlijke olievoorraden. Waarschijnlijk zitten er 1,6 miljard vaten olie in de bodem van het gebied. Afghanistan gebruikt maar 1,83 miljoen vaten aardolie per jaar en kan met 1,6 miljard vaten 800 jaar toe.

Maar natuurlijk is het niet de bedoeling dat de Afghanen die olie voor zichzelf houden. De olie moet zo snel mogelijk naar boven worden gehaald en opgestookt worden in de auto’s en vliegtuigen, die nu rondrijden en vliegen. We kunnen onze F16’s wat meer rondjes kunnen laten vliegen. We kunnen er ook Iphones van laten maken.

Het afgelopen jaar konden oliemaatschappijen bieden op de exploitatierechten van de olievelden in het Amu Darya-basin. En volgende week worden de rechten gegund aan China National Petroleum Corp.(CNPC). Het ziet er naar uit dat de Afghaanse olie naar China gaat.
De Afghanen zullen daar goed voor betaald worden, al zullen de olieopbrengsten wel in de hogere kringen aan de strijkstok blijven plakken.

De toenemende onveiligheid in het gebied is natuurlijk wel vervelend voor de beginnende olie-industrie. Net als in Nigeria en Irak zullen terroristen en opstandelingen aanslagen plegen op de installaties en pijpleidingen. Daarom is het goed als er voldoende militairen politieagenten zijn in Noord-Afghanistan. Zoals Shell in Nigeria de handen vol had aan de opstandelingen in de Niger-delta, zo zal de Chinese staatsoliemaatschappij in Afghanistan ook wel problemen krijgen.

Het lijkt me daarom handig als de politiefunctionarissen Chinees leren om goed te kunnen communiceren met de Chinese handelspartners. Misschien kunnen de Nederlandse en Duitse politietrainers daar een bijdrage aanleveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s