Klimaatverandering: waar is de warmte gebleven?

De afgelopen 10 jaar is de opwarming van het klimaat stilgevallen. De gemiddelde temperatuur stijgt niet verder. De afgelopen 8 jaar is ook het opwarmen van de oceanen gestopt.

Terwijl volgens de theorie van het versterkte broeikaseffect en voortgaande opwarming had moeten optreden. De klimaatmodellen van het IPCC geven aan dat het ieder decennium 0,2°C warmer zal worden.
Waar is al die voorspelde warmte gebleven?

In de wetenschap is het gebruikelijk om de hypothese te verwerpen als de metingen niet overeenkomen met de voorspellingen van het model. Men moet op zoek gaan naar andere verklaringen voor de opwarming tussen 1975 en 2000.
De klimaatonderzoekers zijn daar nog niet aan toe. Men houdt krampachtig vast aan de gangbare theorie, dat de temperatuur zal blijven stijgen als de CO2-concentratie stijgt.

Onlangs werd een mogelijke verklaring bedacht.
Wetenschappers o.l.v. Kevin Trenberth menen dat de warmte is verdwenen in de diepzee. Uit metingen met duizenden boeien is gebleken dat de bovenste laag van de oceanen niet meer opwarmt, maar over de waterlaag daaronder is niets bekend.
De wetenschappers opperen nu de hypothese dat het weglekken van warmte naar oceaanwater dieper dan 700 m. het pauzeren van de opwarming sinds 1998 kan verklaren. Men wijst erop dat in de periodes 1963 – 1975 en 1982 – 1992 de opwarming ook pauzeerde.

in de 20ste eeuw pauzeerde de opwarming (van de oceanen) tweemaal

De wetenschappers benadrukken dat het een natuurlijk verschijnsel is en dat de mens er geen invloed op heeft. Men heeft geen idee waarom dit weglekken van warmte soms wel optreedt en in andere periodes weer niet.
Als het weglekken van warmte naar de diepzee lang genoeg aanhoudt kan er een afkoeling van de atmosfeer optreden. Misschien zou dit mechanisme een bijdrage geleverd kunnen hebben aan de Kleine IJstijd.

En wat ik het opmerkelijkst vind: het verschijnsel kan natuurlijk ook omkeren. Soms kan er warmte uit de diepzee naar boven komen en de bovenste laag van de oceaan en de atmosfeer opwarmen.

Dat is ook de zwakke plek in deze hypothese. Als dit mechanisme momenteel een significante invloed heeft op de temperatuur van de oceaan, dan kan het tussen 1975 en 2000 bijgedragen hebben aan de opwarming van de bovenste laag van de oceaan. Dit natuurlijke verschijnsel kan dus een flink deel van de opwarming in de laatste decennia verklaren. Men heeft de invloed van CO2 en andere broeikasgassen wellicht overschat.

Advertenties

3 gedachten over “Klimaatverandering: waar is de warmte gebleven?

 1. rudmer

  Ik denk dat het IPCC z’n best doet een heel complex probleem te begrijpen.

  De opwarming blijft uit maar je kunt het Wereld-weer allerminst normaal noemen in 2011. We hebben in 2011 de heftigste stormen en overstromingen ooit gezien. Op dit moment staat half Thailand weer onder water. Het lijkt wel of de extra energie zich uit door extremer weer.

  Nu is “het weer” iets anders dan “klimaat”. Toch heb ik het weer in mijn leven sinds de jaren 70 duidelijk zien veranderen. Zeker de afgelopen 5 jaar zijn extreem geweest (Hitte, droogte, kou, regen en wind). Misschien is dit altijd al zo geweest maar dat blijkt niet uit de statistieken. Mensen die ouder zijn bevestigen dit ook.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Het IPCC presenteert hun prognoses met grote stelligheid. Terwijl er een grote mate van onzekerheid is.
   Ik heb het ‘weer’ eigenlijk niet zien veranderen in de afgelopen 35 jaar. Ik herinner me nog de natte herfst van 1974 (?), de lange hete zomer van 1976 en de strenge winter van 1978/79.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s