Het laaghangende zilver

Wij mensen streven ernaar elkaar gelukkig te maken en goed voor onze kinderen te zorgen. Maar daarnaast doen we ook nog andere dingen.
We hebben onszelf ten doel gesteld zoveel mogelijk zilver uit de aardkorst te winnen.

In de VS zijn ze al erg lang mee bezig om zilvererts op te graven en ze steken er steeds meer energie in.

In 1935 groeven de Amerikanen 36 miljoen ton erts op en daaruit haalde men 49 miljoen ounce zilver.
In 1993 groeven de Amerikanen 12 keer zoveel zilvererts op. Maar de opbrengst aan zilver was nauwelijks toegenomen 52,7 miljoen ounce.

Het zilvergehalte van het erts daalde tussen 1935 en 1993 met 92%. Sinds 1993 zal het zilvergehalte nog verder zijn afgenomen.
En de produktie van zilver in de VS was in 2007 slechts 42 miljoen ounce, minder dan in 1935.
Deze ontwikkeling is onomkeerbaar. Er zal in de VS nergens meer zilvererts gevonden worden met een hoger gehalte zilver.

Het makkelijk winbare zilver in de VS is op. In 2007 moest de VS al 65% van het zilver, dat men verbruikt, invoeren uit Mexico, Peru en Chili. Maar ook in deze landen is men begonnen met de rijkste ertsen, het makkelijk winbare zilver. In de toekomst zal men steeds meer erts moeten opgraven voor dezelfde hoeveelheid zilver. Men zal steeds meer energie nodig hebben om die miljoenen tonnen erts te verplaatsen. De zilverprijs zal omhoog gaan. En omdat energie ook steeds duurder wordt, zal de zilverprijs nog verder moeten stijgen.
Door de stijgende prijs zal de vraag naar zilver gaan afnemen. Het wordt simpelweg te duur voor sommige toepassingen en voor de meeste mensen.

De mensheid zal gaan inzien dat nog meer zilver winnen uit de aardkorst onzinnig is. We gaan het immers ook niet op de maan halen. De tijd en energie, die we nu nog besteden aan het opgraven van zilvererts, kunnen we besteden aan elkaar gelukkig maken en goed voor onze kinderen zorgen.

Advertenties

2 gedachten over “Het laaghangende zilver

 1. Met een zilveren randje

  Vreemde stelling.
  Goud is 50 maal duurder dan zilver. Het kost nog meer om het te ontginnen, het heeft daardoor nauwelijks industrieel gebruik en toch wordt het volop gebruikt in de rol van geld. Zilver is door de lager wordende ontginningskost en groter aanbod sinds Amerika werd ontdekt wèl industrieel gebruikt. En als de prijs duurder wordt net als goud dan zal de rol als geld gewoon meer op het voorplan treden evenzeer net als goud.

  En trek het door. Stel dat goud en zilver totaal niet meer te ontginnen zijn. We zitten dan met stocks en een prijs net als nu bepaald door vraag en aanbod. Zilver of goud van mijnen is niet het aanbod. Het is een deel van het aanbod. Dat deel valt gewoon weg en de markt bestaat verder.

  Dan iets elementairs. Vraag en aanbod. Er wordt gezegd dat de zilverprijs verder moet stijgen en de vraag daardoor moet afnemen. Dat is niet waar. Vraag en aanbod interageren en het is pas uit die interactie dat de prijs volgt. Het ‘moet’ niet een bepaalde interactie zijn. Als er vraag wegvalt dan valt er aanbod weg want niemand gaat produceren wat onverkoopbaar is (tenzij gesubsidieerd met afgepakt geld, haha) en dan blijft de prijs gewoon gelijk. En omgekeerd als er aanbod wegvalt dan zal bij gelijkblijvende vraag de prijs stijgen. Waardoor sommigen kunnen beslissen om het niet meer te kopen en wat zien we: de vraag neemt af. Prijs alweer gelijk. Elke afwijking van deze situaties betekent prijs stijging of daling.

  Economie is net als de natuur een interagerend geheel. Verbruiken we sneller grondstoffen (of eender wat) dan we kunnen ontginnen dan zullen alternatieven worden gezocht en als die niet meer gevonden worden dan zal er vraag moeten verdwijnen. Als die grondstof onmisbaar is dan kan dat betekenen minder mensen. Zilver en goud werden doorheen de geschiedenis meest gebruikt in de rol van geld. Geld, een medium om te ruilen is ook nogal onmisbaar, stel eens voor dat als je een brood wil dat je een bakker moet vinden die een tand moet worden getrokken. En geld met intrinsieke waarde (aka, een hoge productiekost en/of beperkt in aanbod) is ook geen luxe (kijk maar naar waarmee het spotgoedkoop kunnen bijmaken van geld ons heeft opgescheept: ernstige economische en maatschappelijke ontwrichting). Goud voor de grote aankopen en zilver voor de kleine aankopen. Inclusief in representatievorm (papiergeld) en opslagplaatsen als banken, maar tenzij uitdrukkelijk (contractueel) toegestaan, ten alle tijde opvraagbaar ook als iedereen dat tegelijk wil.

  Elkaar gelukkig maken en voor kinderen zorgen betekent, of je het nou leuk vind of niet, prestatie leveren. De zaken die we nodig hebben komen niet vanzelf tevoorschijn gefloept op de plaats waar we ze nodig hebben. Geld speelt daarin 1 van de meest cruciale rollen.

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je aanvulling.
   Je kunt nog wat verder doorfilosoferen over betaalmiddelen.
   In de menselijke geschiedenis zijn ook schelpen gebruikt als betaalmiddel. Maar iedereen kon gewoon naar zee lopen en schelpen gaan ophalen. Het betaalmiddel moet dus schaars zijn en blijven.
   In een verder verleden had de mens geen betaalmiddel nodig. Er was ruilhandel: voor wat, hoort wat. Dat was eigenlijk een prima systeem. Zonder bankiers en schulden verhandelde men voedsel en diensten onder elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s