Is de hypotheekrentaftrek te handhaven in een strenger Europa?

Minister Maxime Verhagen schrijft in de Volkskrant dat er

harde en afdwingbare afspraken nodig zijn om te voorkomen dat EU-landen economisch ontsporen. De huidige procedures waren te vrijblijvend en hadden niet genoeg tanden. Als landen verzuimen hun economie gezond te maken, moeten we ze daartoe kunnen dwingen.

Waarschijnlijk betekent dat het einde van de Nederlandse hypotheekrente-aftrek.

De Nederlandse overheid moet fors bezuinigen en om de economie gezond te maken, moet er (net als in Griekenland) wellicht getornd worden aan ontslagbescherming, minimumloon en sociale voorzieningen.
Om de overheidsfinanciën op orde te brengen zal opnieuw het afbouwen de hypotheekrente-aftrek ter discussie gesteld moeten worden. Minister Verhagen zal daar niet zelf over beginnen. Maar de andere Europese landen zullen Nederland dwingen om deze vorm van belastingverlichting af te schaffen.

De totale Nederlandse hypotheekschuld bedraagt ruim 600 miljard. Bij dalende huizenprijzen dreigt een deel van die schuld nooit te zullen worden afgelost. Nederlandse banken kunnen mogelijk in problemen komen. En als Nederlandse banken dreigen om te vallen, dan zal de Europese Unie Nederland dwingen om in te grijpen.

Zoals wij Nederlanders de Griekse regering beschuldigen van slecht fiscaal beleid. Zo zullen andere Europese landen gaan morren over Nederlandse belastingvrijstelling voor hypotheekrente. De regeling heeft de afgelopen decennia de huizenprijzen in Nederland kunstmatig verhoogd. Het is een indirecte overheidssubsidie voor banken, vastgoedhandel en de bouwnijverheid.

De gezamenlijke schuld van de Nederlandse huishoudens bedraagt 130% van het Bruto Binnenlands Produkt en dat is voornamelijk hypotheekschuld. In vergelijking met de rest van Europa is dat gevaarlijk hoog.

Die schuldenlast moet kleiner worden: Nederlanders moeten gestimuleerd worden om hun hypotheek af te lossen. En afschaffen van de rente-aftrek is een stap in de goede richting.
Maar daar hoor je Maxime Verhagen eigenlijk nooit over.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s