Moet er nog meer voedsel bijkomen?

Louise Fresco heeft haar leven gewijd aan verhogen van de landbouwproduktie. Ze studeerde aan de Landbouwhogeschool in Wageningen. Ze was adjunct-directeur-generaal landbouw van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Dankzij de inspanningen van Louise Fresco en duizenden anderen is de produktie van de landbouw sterk verbeterd en zijn miljoenen mensen gered van de hongerdood.

Maar het was alleen mogelijk meer voedsel te produceren door kunstmest te gebruiken. Hele bergen fosfaat zijn afgegraven en miljoenen tonnen fossiele brandstof waren nodig voor de productie van ammonium- en nitraatmeststofen.
Voor de verhoging van de voedselproduktie waren ook bestrijdingsmiddelen nodig. Giftige pesticiden, die nu overal in de biosfeer teruggevonden worden tot in de meest afgelegen gebieden.

De Grenzen aan de Groei werden in de jaren 70 al voorspeld, toen er nog maar 3 miljard mensen waren. Maar verblind door hoogmoed, welvaart en technologie besloten we de Grenzen van Moeder Natuur te negeren. Iedere hongersnood moest worden bestreden. Ziektes moesten worden uitgeroeid, de dood moest worden overwonnen.

En daarom zijn er nu meer dan 7 miljard mensen te voeden. Er is geen weg meer terug. Planet Earth is Planet Mensheid geworden. Als we niet alles op alles zetten om de voedselproduktie op peil te houden, zullen er meer mensen door honger overlijden dan we ooit hebben gered.
Misschien hadden we de afgelopen 40 jaar wat minder onze best moeten doen en gewoon honger, ziekte en dood moeten accepteren.
En laten we nu alsjeblieft stoppen met groeien.

Advertenties

2 gedachten over “Moet er nog meer voedsel bijkomen?

 1. Herman Vruggink

  Voor de mensen die geloven in de mythe van de romantische kleinschaligheid op biologische manier is het Louise Fresco filmpje een aanrader.

  Begin jaren negentig is door Wageningse onderzoekers berekend dat de aarde in potentie voedsel kan leveren voor 45 miljard mensen. Nu zijn we 20 jaar verder en indien ons menu wordt aangepast aan wat echt gezond voor ons is, veel meer groenten, fruit, vis, peulvruchten en veel minder vlees en meelproducten, dan durf ik dit wel te verdubbelen naar 90 miljard mensen.

  Natuurlijk, dit is puur theorie, maar op zich wel goed te realiseren dat de voedsel productie het probleem niet is. Biotech, Gentech, Kassen en Kweekvis maken ongekende voedselproductie mogelijk.

  Waar liggen de begrenzingen dan wel? Grondstoffen, ruimte en energie. Fosfaat is al genoemd, recycling is dan een noodzakelijke oplossing en de glastuinbouw heeft een uitdaging met energie (10% van het gas verbruik in Nederland). En natuurgebieden en leefbare steden willen wij ook graag behouden.

  90 miljard zal in de praktijk te veel zijn, maar 7 miljard eigenlijk nog te weinig om de noodzaak tot ontwikkeling een echte boost te kunnen geven.

 2. Hans Verbeek

  Herman, het kan toch nooit het doel zijn om zoveel mogelijk mensen op aarde te laten rondlopen?
  De huidige mens bestaat pas 200.000 jaar en leefde daarvan 199.800 jaar in harmonie met de natuur. De afgelopen 150 jaar is de mens zeer slordig met zijn leefomgeving omgesprongen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s