Grenzen aan de Groei van het aantal gepensioneerden

Het wordt voor pensioenfondsen steeds moeilijker om rendement te halen uit investeringen.

Geld uitlenen aan regeringen, in de vorm van staatsleningen, is erg riskant. De kans dat je die investering kwijtraakt, wordt steeds groter.
Geld uitlenen aan betrouwbare regeringen van solide landen levert veel te weinig op. De waardedaling van geld (inflatie) is groter dan de rendementen op Duitse en Nederlandse staatsleningen.

Investeren in onroerend goed is ook al een tijdje verliesgevend. Sinds 2007 daalt overal ter wereld de waarde van huizen en commercieel onroerend goed.
Investeren in aandelen kan nog wel rendement opleveren. De pensioenfondsen moeten dan investeren in de aandelen van financiële instellingen, banken en verzekeringsmaatschappijen. Het belangrijkste produkt van deze bedrijfstak is krediet. En alleen in krediet zit nog groei.

Iedereen leeft boven zijn stand en wil dat zo houden door geld te lenen. Mensen lenen van de bank. De overheid leent van de bank. En de bank leent van de centrale bank of krijgt noodhulp van de overheid. Alle noodhulp is erop gericht om de financiële instellingen winst te laten maken en de aandelenkoersen te laten stijgen.
De enige manier waarop pensioenfondsen nog rendement kunnen halen is het helpen van banken en verzekeringsmaatschappijen. Daarom zijn steunfondsen en noodhulp zo belangrijk: ze houden nog even de illusie in stand dat economische groei nog mogelijk is.

Er is een eind gekomen aan economische groei. Investeren in meer infrastructuur of produktiecapaciteit levert geen winst meer op: de economie moet immers krimpen.
Het overeind houden en oppompen van de financiële sector is een truukje, een pyramidespel waarmee de mensen, de kiezers, nog even zoetgehouden kunnen worden. Dit is heel erg belangrijke truuk, want anders gaat iedereen staken en op pleinen protesteren.

De bottomline is dat er teveel mensen, die zelf niets meer produceren op kosten van de samenleving achter de geraniums zitten. Dat wordt te duur. De mensen zullen langer moeten doorwerken en als het even kan eerder moeten doodgaan. In sommige oude primitieve culturen Eskimo’s) werden oude nutteloze mensen verstoten, omdat ze niet lager nuttig zijn voor de stam. In onze geciviliseerde, op christelijke waarden gebaseerde samenleving zal dit probleem op een andere manier opgelost worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s