De schuld-junkies hebben weer gescoord

De schuld-verslaafden kunnen weer even verder. De euro is gered, de schulden mogen best nog wel wat verder oplopen.
Uiteindelijk krijgen de houders van Griekse obligaties toch een haircut van 50%. Dat betekent een verliespost van 100 miljard, maar dat halen de banken wel weer op door de sterk verhoogde rente op Italiaanse, Spaanse en Franse obligaties. Bovendien kunnen commerciële banken altijd aankloppen bij hun eigen regering of misschien wel bij het Europees noodfonds EFSF.

Griekenland wordt wel gestraft voor het meer-lenen-dan-ze-ooit-kunnen-terugbetalen. Griekenland moet sterk bezuinigen, overheidsinstellingen privatiseren en haar arbeidsmarkt flexibiliseren (lonen verlagen en ontslagbescherming afschaffen). Maar Griekenland mag binnen de euro blijven en blijft profiteren van subsidieregelingen. Griekenland wordt ook beloond voor het laten oplopen van de schulden: 50% van de schulden wordt kwijtgescholden.

Andere landen, die meer geleend hebben dan verstandig is, worden ook gered. De ECB blijft Spaanse en Italiaanse obligaties opkopen, zodat deze landen tegen een redelijke rente kunnen blijven lenen.
Italië en Spanje betalen tussen de 5 en 6% rente. Dat is erg veel als je weet dat de groei van het BNP de komende jaren tussen 0 en 2% zal liggen. Italië en Spanje worden ook beloond voor het-boven-hun-stand-leven. De Spaanse en Italiaanse staatsschuld zal nog verder oplopen. De ECB maakt dit mogelijk door de rente te drukken.

De ECB bezit inmiddels 165 miljard euro aan staatsobligaties. Maar gelukkig kan de ECB niet failliet gaan, dus we hoeven ons geen zorgen te maken over afschrijvingen (haircuts) op een deel van die staatsleningen. De ECB staat ook niet aan de beurs genoteerd en hoeft geen verantwoording af te leggen aan aandeelhouders.

Er komen voorlopig weer honderden miljarden euro’s bij, die er gisteren nog niet waren. Iedere dag produceert de wereld 86 miljoen vaten aardolie, die per stuk 80 euro waard zijn. Nu er zoveel euro’s bijkomen zal de prijs wel wat stijgen.
Hetzelfde kun je zeggen voor voedsel. Er komen een heleboel euro’s bij, maar de voedselproduktie stijgt daardoor niet. Het voedsel zal duurder worden. Het zijn niet de hedgefunds en speculanten, die de prijzen van voedsel opdrijven. Het zijn de politici en centrale banken.

Er blijft evenveel olie en evenveel voedsel als vorig jaar, maar er komen steeds meer euro’s en dollars bij. Voor ons is die inflatie geen probleem, maar er zijn ook mensen en landen op de wereld waar ze geen extra euro’s kunnen (mogen) maken. Tsja, die hebben gewoon pech en honger.

In onderstaand plaatje kun je zien waarom de euro uiteindelijk moet verdwijnen.
Voor de invoering van de euro waren er grote verschillen in de rentepercentages waartegen eurolanden geld leenden.
Bij de invoering van de euro konden alle landen opeens tegen dezelfde lage rente lenen: de ‘spread’ werd nul.

(klik voor vergroting)

Sinds begin 2008 (nog voor de val van Lehman Brothers) beseft de financiele markt, dat de kunstmatig laag wordt gehouden. Niet alle eurolanden zijn even kredietwaardig. De rente begon weer sterk uit elkaar te lopen.
Het komt nooit meer goed met de euro.

2 gedachten over “De schuld-junkies hebben weer gescoord

  1. Fininfo-be

    België staar er zelf niet veel beter voor. Er zijn zelfs 800 uitkeringsgerechtigde schoolverlaters,… boven de 50 jaar. Er zijn 5.500 “Belgen” die nog nooit in België zijn geweest. En om de Europese norm te halen tegen 2014 moet er bijna € 3.000 per jaar per werkende Belg bespaard worden. (http://fininfoblog.wordpress.com/2011/10/28/de-stand-van-ons-land/). Ik ben benieuwd hoe lang het liedje van de woensdag nu duurt. Goud en zilver zullen er wel bij varen.

  2. Pingback: Schulden zijn als drugs « € Fininfo-be €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s