Quantitative easing: antidepressiva voor de beurs

Quantitative easing is een programma van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) om Amerikaanse staatsobligaties op te kopen. Op deze manier wordt de vraag naar die obligaties groter en wordt het voor de Amerikaanse regering makkelijker om geld te lenen.
Een neveneffect is dat marktpartijen minder geld in obligaties steken en meer gaan investeren in andere zaken, bijvoorbeeld in grondstoffen en aandelen.

In onderstaande grafiek zie je dat de S&P 500 aandelen-index gaat stijgen na aankondiging van een Quantitative Easing-programma, zowel bij QE1 als bij QE2.

(klik voor vergroting)

In de afgelopen maand zijn de aandelenkoersen over de hele wereld aan het stijgen. Je kunt je afvragen of de economie aantrekt, de omzetten en de winsten van de bedrijven stijgen. Staan de bedrijven er opeens beter voor ondanks de eurocrisis, de bezuinigingen en de oplopende werkeloosheid?
Nee, niets daarvan. De aandelenkoersen stijgen als een reactie op de obligatie-opkoop-programma’s van de centrale banken.

De Bank of Japan kondigde aan dat ze Japanse staatsobligaties gaat opkopen ter waarde van 66 miljard dollar.
De Zwitserse Centrale Bank kocht sinds eind juni Zwitserse obligaties ter waarde van 50 miljard Zwitserse frank (57 miljard dollar). De Bank of England kocht in die periode voor 57 miljard pond (ofwel 120 miljard dollar) aan Britse obligaties. En de Europese Centrale Bank breidde haar bezit aan obligaties uit voor een bedrag van 341 miljard euro, ofwel 477 miljard dollar. Totaal is er de afgelopen maanden 720 miljard dollar aan obligaties opgekocht.

Het QE2 programma van de Amerikaanse Centrale Bank (FED) bedroeg 570 miljard dollar in 8 maanden tussen november 2010 en juni 2011.
Toen dat programma stopte besteedden andere centrale banken in slechts 4 maanden een groter bedrag: 720 miljard.
Het heeft gewerkt: de aandelenkoersen zijn weer omhooggekropen.

de koers van de AEX in de afgelopen maand

Hoe groot moet het volgende obligatie-opkoop-programma worden om hetzelfde effect te hebben?

De enige manier om uit een recessie te blijven is grote bedragen in de economie te pompen door obligaties op te kopen. Dat heette vroeger de nucleaire optie. Tegenwoordig is het standaard beleid: het is als een anti-depressivum voor de economie.
En het zijn niet alleen de Amerikanen die dit ‘stimulerend middel’ gebruiken, iedereen doet het.

Zoals mensen verslaafd raken aan anti-depressiva, zo raakt de economie verslaafd aan de obligatie-opkoop-programma’s.
Zonder stimulering dondert de boel snel in elkaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s