Opwarming wordt steeds moeilijker meetbaar

Afgelopen week werd het BEST-onderzoek naar de gemiddelde temperatuur op Aarde gepubliceerd. De onderzoekers uit Berkeley bevestigden de opwarming sinds de jaren 70. Maar de gegevens van de onderzoekers laten ook zien dat er sinds het jaar 2000 geen opwarming meer meetbaar is.

(klik voor vergroting)

Aanhangers van de theorie van het versterkte broeikaseffect houden bij hoog en bij laag vol dat de stijgende CO2-concentratie nog altijd zorgt voor verdergaande opwarming. Alleen meten we (volgens hen) niet de juiste dingen.

Zo heeft een onderzoeksgroep van Kevin Trenberth geopperd dat de warmte uit de atmosfeer weglekt naar de diepzee. Het water op een diepte van meer dan 700 m. is erg koud en schijnt langzaamaan op te warmen als gevolg van de menselijke CO2-uitstoot. Deze theorie wordt voorlopig nog niet ondersteund door uitgebreide metingen, want dat is gewoon heel erg moeilijk te meten.

Hetzelfde merk je bij het afsmelten van het Noordpoolijs. Het oppervlak van het drijfijs is met behulp van satellieten goed te meten. Sinds 2007 is het minimum-ijsoppervlak in de zomer niet verder verkleind. De trend lijkt gestopt.
Maar de aanhangers van de opwarmingstheorie zeggen nu dat je naar de dikte van het ijs moet kijken en naar het totale volume aan ijs. Ze beweren dat het ijs gemiddeld dunner wordt, maar die metingen zijn zeer ingewikkeld en moeilijk objectief te controleren.

De opwarming is niet langer meetbaar met gewone thermometers. Dat betekent dat de klimaatmodellen, die zwaar leunen op het versterkte broeikaseffect en verder gaande opwarming voorspellen, niet kloppen.
Wetenschappers kunnen hun energie beter steken in het maken van betere klimaatmodellen, dan in het meten van bijna onmeetbare veranderingen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s