Peakoil in grafieken

Peakoil vindt niet overal tegelijk plaats.
De Amerikaanse binnenlandse olieproduktie piekte in 1970. Dat betekende niet het instorten van de Amerikaanse economie. Door het importeren van olie uit Mexico, Nigeria, Canada en het Midden-Oosten kon de Amerikaanse economie blijven groeien.

Inmiddels heeft het Amerikaanse olieverbruik ook gepiekt.
Tussen 2004 en 2007 bedroeg het Amerikaanse olieverbruik meer dan 20 miljoen vaten per dag, met uitschieters naar 22 miljoen vaten.

(klik voor vergroting)

Sinds 2007 is het olieverbruik aan het dalen, waarschijnlijk omdat de prijs zo sterk is gestegen.
De Amerikanen gebruiken minder olie door zuiniger te rijden, in kleinere auto’s en misschien ook met lagere snelheid.
Het netto-effect is dat de Amerikanen steeds minder tanken (rode lijn in de onderstaande grafiek)

(klik voor vergroting)

Maar er is nog een effect: de Amerikanen rijden minder kilometers.
Sinds november 2007 is het totaal aantal kilometers dat de Amerikanen rijdend afleggen aan het dalen.

(klik voor vergroting)

Maar tegelijkertijd heeft de hoge olieprijs ook gevolgen voor de economische activiteit. De ‘Ceridian UCLA Pulse of Commerce-Index‘ is een maat voor de hoeveelheid diesel die in de VS wordt verkocht. Aan de verkochte hoeveelheid diesel kun je zien hoeveel vrachtwagens er in de VS rondrijden.
Gedurende de recessie van 2008 en 2009 reden er 10 – 15% minder vrachtwagens. En in 2011 rijden er nog altijd minder vrachtwagens dan in de hoogtijdagen van 2007.

(klik voor vergroting)

De laatste maanden neemt het dieselverbruik weer af, de Amerikaanse economie groeit niet langer, maar gaat misschien krimpen.

Het is jammer dat dit soort gegevens niet in Europa en in Nederland worden bijgehouden. Als wij in Nederland ook minder rijden en het aantal vrachtauto’s op de weg neemt af, dan hoeven we geen nieuwe wegen meer aan te leggen.

Advertenties

2 gedachten over “Peakoil in grafieken

  1. Fininfo-be

    Stichting Peak Oil en sommige onafhankelijke wetenschappers waarschuwen dat wereldwijde Peak Oil al voor 2010 optrad. Zij wijzen erop dat de olieproductie momenteel weliswaar nog toeneemt, maar dat het aanbod desondanks (sinds 2006) de vraag niet meer kan bijbenen. Oliemaatschappijen en de OPEC hanteren alternatieve voorspellingen, waarbij ze het optreden van Peak Oil meestal tussen 2020 en 2030 plaatsen. Ondanks het lagere verbruik door lagere economische activiteit, is het dringend tijd om alternatieven uit te breiden. De productie van alternatieven kost in eerste instantie een enorm verbruik van olie. Lees mijn rapport over Peak Oil er maar eens: http://fininfoblog.wordpress.com/rapporten/peak-oil/

  2. Pingback: Peak oil « € Fininfo-be €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s