De euro, de Grieken en peak-kentekenbewijs

Waarom zagen we in 2000 niet aankomen dat de Zuid-Europese landen hun zaakjes niet op orde kunnen houden?

Voor de invoering van de euro leenden Griekenland, Italië en Portugal ook al geld op de kapitaalmarkt. De Zuid-Europese landen moesten een hogere rente betalen dan het oer-degelijke Duitsland.
Hieronder zie je dat de invoering van de euro het mogelijk maakte dat de Zuid-Europese landen tegen dezelfde rente konden lenen.

(klik voor vergroting)

Sinds de collaps van Lehman Brothers lopen de rentetarieven voor de eurolanden weer uiteen. De financiële markten beseffen weer dat Griekenland en Italië fundamenteel verschillen van Duitsland en Nederland.

Het fundamentele verschil tussen de verschillende euro-landen blijkt ook uit de vergelijking van de Sociale Rechtvaardigheid, die de Bertelsmann Stichting onlangs publiceerde.

In de overall Social Justice Index staat Nederland op een keurige 6e plaats; Duitsland op een 14e en Griekenland op een 28e plaats.

(klik voor vergroting)

In deze index worden zaken meegeteld als armoedebestrijding, toegang tot onderwijs, werkeloosheid en gezondheid. Het complete rapport vind je hier.

Uit dit soort onderzoeken blijkt dat Nederland heel anders denkt over sociale rechtvaardigheid dan Griekenland. Dit heeft grote gevolgen voor het regeringsbeleid en dus ook voor het begrotingsbeleid. En toch dachten politici, dat zulke grote verschillen in beleid geen beletsel waren voor invoering van één centrale munteenheid.
Heel veel politici denken trouwens nog steeds dat de euro een goede zaak is.

Hebben de Grieken verstandig gereageerd op het feit dat ze opeens heel goedkoop geld konden lenen?
Nou nee.
De Grieken gingen opeens veel meer auto’s kopen.

Voor de invoeringvan de euro, toen de Grieken nog een hoge rente moesten betalen op staatsleningen, werden er in Griekenland maandelijks 10 tot 15.000 nieuwe auto’s verkocht.

(klik voor vergroting)

Toen de euro werd ingevoerd steeg dat aantal tot bijna 25.000 auto’s per maand. Na de val van Lehman Brothers, toen de rente weer snel opliep, daalde dat aantal weer tot minder dan 20.000.
Sinds de regering keihard bezuinigt, is het aantal nieuw gekochte auto’s heel sterk gedaald tot minder dan 10.000 per maand.
Er rijden nu in Griekenland meer auto’s rond dan ooit tevoren. Het is peak-kentekenbewijs in Griekenland, want dat aantal auto’s zal langzamerhand weer gaan afnemen.

De dalende autoverkopen in Griekenland (en in Ierland, Portugal, Italië, en Spanje) hebben natuurlijk gevolgen voor de auto-industrie: er hoeven minder auto’s gemaakt te worden. Jammer voor Opel, Saab, Mercedes, Fiat en Volkswagen, maar de groei is eruit.

3 gedachten over “De euro, de Grieken en peak-kentekenbewijs

 1. John Jorna

  In het katern Het Vervolg van de Volkskrant van dit weekend las ik een stukje van Peter Giesen naar aanleiding van de 7 miljardste aardbewoner. De teneur was, dat een pessimistische kijk hierop verlammend zou werken bij de oplossing van allerlei problemen, die jij met grote regelmaat behandelt. Optimisme moet een opdracht zijn.
  Ter overdenking.
  En wat bovenstaand artikel betreft: Wij en andere goed ontwikkelde landen met onze enorme vestigingsplaatsvoordelen hebben inderdaad met vreugde naar Griekenland geëxporteerd. De Grieken betaalden met geleend geld. Ze produceren zelf te weinig goederen en diensten om de leningen terug te betalen. Wij zijn ons uitgeleende geld kwijt.
  Je had echter veel meer moeten voorzien – bijvoorbeeld het omvallen van Lehman Brothers en het uitvinden van allerlei giftige producten door banken.
  Misschien leiden deze crises ertoe, dat er op wereldschaal, maar inderdaad ook binnen de Eurozone regels komen en strenger toezicht, maar eigenlijk was dat vanaf het begin nodig geweest.
  Overigens ook binnen de USA zijn er flinke regionale verschillen in bestuurscultuur, mentaliteit, enz.

  1. Hans Verbeek

   Mee eens John, zelfs binnen één land zijn er grote verschillen op gebied van bestuur, cultuur en mentaliteit.

   M.i. hadden bestuurders de huidige crisis kunnen zien aankomen. Grenzen aan de Groei verscheen al 38 jaar geleden.

 2. Fininfo-be

  Een van de problemen rond de Eurocrisis is dat de politici de Europese ziekte niet begrijpen en enkel de symptomen proberen op te lossen. Ze geloven dat als ze Griekenland kunnen oplossen en Italië kunnen inbinden, dat alle problemen van de baan zijn.

  De sluipende ziekte van de grote verschillen tussen de zuiderse landen en de rest wordt amper aangepakt. De zwakkere landen boeken jaar na jaar een handelstekort dat ze proberen te compenseren door grotere overheidsuitgaven.

  http://fininfoblog.wordpress.com/2011/11/03/de-foute-europese-geldstroom/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s