Aardolie wordt steeds minder waard

Dit klinkt paradoxaal: aardolie is de afgelopen 10 jaar juist veel duurder geworden. Laat mij het uitleggen.

In het begin van het olietijdperk kostte het weinig moeite om aardolie uit de grond te halen. Met één enkele boortoren konden duizenden vaten olie gewonnen worden. De olie spoot vanzelf uit de grond. Een kleine investering leverde een groot rendement op. Niet alleen in geld uitgedrukt, ook het energierendement was hoog.
Investeren van één vat aardolie leverde makkelijk 100 vaten olie op.

Maar die makkelijk winbare olie raakte op.
Men moest meer moeite doen, meer energie steken, in de oliewinning. Er moesten pompen (jaknikkers) gebouwd worden en booreilanden om ook olie uit de zeebodem te kunnen winnen.

(klik voor vergroting)

Inmiddels moeten we op zoek naar aardolie in de oceaan onder kilometers zeewater of in de poolgebieden, waar het weer het grootste deel van het jaar de oliewinning hindert.
Investeren van één vat aardolie levert tegenwoordig nog maar 10 vaten olie op. Dat bedoel ik met: aardolie wordt steeds minder waard.

Alsof je rente moet betalen
Het afnemende rendement in de winning van aardolie kun je vergelijken met het betalen van rente. In het verre verleden hoefde je slechts één vat olie per 100 vaten te betalen als investering. Tegenwoordig moet 10% van de gewonnen olie worden gereserveerd voor de winning van nog meer olie. Dat ‘rentepercentage’ zal nog verder oplopen en langzamerhand zullen we besluiten dat olie ‘te duur’ is voor sommige toepassingen. Als we zoveel moeite doen om de olie naar boven te halen, dan gaan we het niet verspillen aan pretkilometers.

Onomkeerbare ontwikkeling
De teerzanden lagen er honderd jaar geleden ook al. Maar toen lieten we ze links liggen. We zijn begonnen met de makkelijk winbare olie, die het hoogste rendement oplevert. Dit is een natuurlijk verschijnsel: alle dieren kiezen voor het laaghangende fruit of de prooi, die het makkelijkst te vangen is.
Dit betekent dat de ontwikkeling naar een steeds lagere energierendement onomkeerbaar is. De energie-opbrengst, ook wel aangeduid als ‘Energy Return on Energy Invested (EROEI)‘, zal nog verder dalen.

Andere fossiele brandstoffen
Bij de winning van steenkool en aardgas zie je hetzelfde verschijnsel. De exploitatie begon bij de makkelijkst winbare voorraden en bij de hoogste kwaliteit. Voor steenkool moeten we steeds dieper graven. En voor een klein beetje extra aardgas zullen we de schalie ondergronds gaan openbreken (fracking). Er moet steeds meer geïnvesteerd worden voor een steeds lager rendement. Er moeten steeds meer mensen en machines worden ingezet om aardolie te winnen.

Lagere opbrengst, lagere kwaliteit
De olie (en steenkool), die we tegenwoordig naar boven halen is over het algemeen van lagere kwaliteit. En toch moet er meer voor die olie betaald worden en is er meer energie voor nodig om het naar boven te halen. Van die lage kwaliteit aardolie kun je minder benzine maken: je haalt er minder energie uit.

We zullen er steeds meer over hebben om olie naar boven te halen….
Of misschien niet?
Hoeveel willen we investeren, betalen voor een liter benzine?
Tegenwoordig kost een liter benzine 1 euro 70. Bij een uurloon van netto 11 euro, moet je 10 min. werken voor een liter benzine.
Als de prijs voor benzine stijgt zul je nog langer moeten werken om te kunnen autorijden. Er komt vanzelf een punt waarop je ervoor kiest om de auto te laten staan en je salaris en je kostbare tijd op een andere manier gaat besteden.
Zo zal het gaan voor een steeds grotere groep mensen. Voor een klein groepje blijft aardolie het zwarte goud. Maar voor het overgrote deel van de 7 miljard aardbewoners wordt aardolie steeds minder de moeite waard.

Een gedachte over “Aardolie wordt steeds minder waard

  1. Rob Alberts

    Ik woon in een goed geisoleerd huis op fietsafstand van mijn werk.
    Bezuinigen op mijn energiekosten is dus bijna niet meer mogelijk.
    Het lijkt er dus op dat forensen in doorwaaiwoningen gemakkelijker kunnen bezuinigen op hun energiekosten?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s