Klimaatvriendelijke biobrandstof wellicht slechter dan aardolie

Jarenlang horen we al dat biobrandstof beter is voor het klimaat omdat er dan minder fossiele koolstof in de atmosfeer komt.
Dat geldt alleen als het gebruik van biobrandstof leidt tot een daling van het verbruik van fossiele brandstof. Dat is nog niet gebeurd: er blijft geen vat olie in de bodem omdat wij in Europa nu 5% biobrandstof bijmengen.

En bovendien blijkt dat de produktie van biobrandstof ook nog leidt tot extra CO2-uitstoot.
Uit een onderzoek van de University of Leicester blijkt dat palmolie-plantages in de tropen 50% meer CO2 uitstoten dan tot nu toe werd aangenomen. De onderzoekers komen voor een plantage met een levensduur van 50 jaar tot een bedrag van 86 ton CO2 per hectare per jaar. Dit komt nog redelijk in de 50 ton CO2 per jaar, waar men tot dusver vanuitging.

Maar als men de levensduur van de plantage bekort tot 20 jaar, dan stijgt de gemiddelde uitstoot per jaar tot meer dan 100 ton CO2 per ha. Dit komt vooral omdat de veenbodem waarop de oliepalmen worden geplant veel CO2 en methaan uitstoot. Als de oorspronkelijke tropische vegetatie blijft staan, verdroogt het veen niet en wordt er minder broeikasgas uitgestoten.

Al eerder werd bekend dat het oorspronkelijke tropisch regenwoud een koelend effect heeft doordat de vegetatie voor extra verdamping zorgt. Verdampen van water koelt de omgeving af.

Het verplicht bijmengen van biobrandstof, zoals dat in de EU gebeurt, heeft nauwelijks effect op de CO2-uitstoot. Er is geen sprake van vervanging van aardolieprodukten door plantaardige olie: de CO2 uit de verbruikte biobrandstof komt bovenop de CO2-uitstoot uit fossiele brandstof.
En het ontginnen van tropisch regenwoud ten behoeve van biobrandstofproduktie veroorzaakt nog meer CO2-uitstoot.

Het is inmiddels te laat om te stoppen met gebruik van biobrandstof. Dagelijks produceert de wereld 1,8 miljoen vaten biobrandstof en die kunnen we niet meer missen. Stoppen met biobrandstof zou de prijs van ruwe olie flink verhogen en een economische recessie veroorzaken.
Een flinke economische recessie zou de CO2-uitstoot verlagen.
Daarom zullen we tijdens de klimaatconferentie in Durban, niets horen over biobrandstoffen. En de Groene-fractie in het Europees Parlement zal ook geen actie ondernemen om het gebruik van biobrandstof te verminderen.

Ik hoop dat er wel een wereldwijde economische recessie komt. Dat is namelijk een zeer effectieve manier om de CO2-uitstoot te verlagen.

3 gedachten over “Klimaatvriendelijke biobrandstof wellicht slechter dan aardolie

  1. Dick

    Thailand is een van de grootste suikerriet producenten voor biobrandstof ter wereld aan het worden. Voordat de suikerriet wordt geoogst word het afgefakkeld omdat men de bladeren niet nodig heeft. Dit resulteert in branden van flatgebousen hoog die komplete steden in de rook zetten. Hierdoor is in heel Thailand de lucht dramatisch verslechterd.

  2. Kamiel Choi

    ik sta vierkant achter je – ik hoop ook op een wereldwijde recessie. Het liefst een structurele recessie die we kunnen zien aankomen, zodat we ons kunnen voorbereiden en er geen slachtoffers vallen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s