Meer werken voor minder olie

Aardolie wordt steeds duurder en het kost steeds meer moeite om het te winnen. Deze ontwikkeling wordt duidelijk geïllustreerd door onderstaande grafiek: het aantal uur dat je moet werken voor één vat olie (159 liter)

(klik voor vergroting)

Tussen 1985 en 2003 kostte het 2 uur werk om één vat olie te verwerven.
Maar dat loopt snel op: in 2012 moet er voor elk vat olie 5 uur (of langer) gewerkt worden.
De gemiddelde Nederlander verbruikt 22 vaten olie per jaar en moet daar steeds langer voor werken. In 2012 moet een Nederlander 110 uur of meer werken voor zijn aardolieverbruik. Aangezien niemand langer wil werken, zal er minder arbeidstijd (of energie, of geld) overblijven voor al het andere werk dat gedaan moet worden.

Nederland is niet uniek: de hele Westerse wereld steekt steeds meer arbeidstijd, geld en energie in de winning van fossiele brandstoffen. Natuurlijk gaat dat ten koste van andere zaken. En dat blijkt uit het stilvallen van de economische groei.

In de onderstaande grafiek zie je de groei van het Bruto Nationaal Produkt (GDP) van Duitsland gedeeld door het aantal gewerkte uren.

(klik voor vergroting)

In de jaren 70 leverde één uur werk gemiddeld 20 á 30 dollar aan Bruto Binnenlands Produkt op. In 2002 was de produktiviteit gestegen tot 50 dollar voor elk uur werk. Maar sinds 2005 is de stijging van produktiviteit gestopt.
Dat geldt niet alleen voor Duitsland, maar ook voor andere landen als bijvoorbeeld Noorwegen en Singapore.
Op de website van de St. Louis FED kun je nog meer landen checken.

Aardolie en de andere fossiele brandstoffen worden steeds duurder en het kost steeds meer moeite om ze te verwerven. Dat merk je micro-economisch in je eigen portemonnee. Dat stelt je voor keuzes. Ga je een uur werken voor een half uur autorijden? En wil je een week werken voor de brandstoftoeslag op je vliegticket?
We merken het ook macro-economisch. Om dezelfde welvaart, hetzelfde BBP, vast te houden zullen steeds meer uren moeten werken. Langer doorwerken en meer uren per week werken.
En zoals altijd besluit ik mijn doemstukjes met de constatering dat deze trend onomkeerbaar is. Het wordt nooit meer makkelijker om aardolie te winnen.

5 gedachten over “Meer werken voor minder olie

 1. Janneman

  Daarom is het nu -ook in Nederland- al voordeliger te investeren in zonne-energie.

  Panelen zijn het afgelopen jaar 40% goedkoper geworden en het rendement is sterk verbeterd.

  Als je nu investeert in zonne-energie bevries je je energierekening (de stroomprijs is de afgelopen 10 jaar elk jaar met zo’n 6% gestegen).

  We gaan energie in de toekomst opwekken net als we samen het internet maken. We zijn allemaal met onze pc’s aan elkaar gekoppeld en leveren allemaal ons aandeel (content). We zijn al via het elektriciteitsnet aan elkaar gekoppeld en straks leveren we allemaal via eigen energieopwekking (zon/wind) ons aandeel. Zijn we gelijk verlost van die grote energiereuzen die de winsten wegsluizen naar het buitenland…

  De omslag naar duurzame energie wordt nu gemaakt. Het is begonnen. Het wordt economisch afgedwongen.

  1. Hans Verbeek

   @janneman: een andere oplossing is om elektriciteit alleen op te wekken op plaatsen waar het nodig is. Een paar windmolens of een stuwdam om stroom op te wekken voor een fabriek. Kleinschalig, lokaal.

  1. Germen Roding

   Fracking, ga je mond spoelen 🙂 Uiteraard heb ik het niet over dat extreme geval van peak fantasy, Hans.

   Ik dacht meer aan hernieuwbare energie, gewonnen op diverse plaatsen over heel Europa en dan via het stroomnet vervoerd naar de plekken waar je het nodig hebt, vooral fabrieken.
   Isolatie betekent armoede. Een internetachtig communicatienetwerk betekent dat niemand gebrek zal lijden.
   http://www.visionair.nl/ideeen/mensheid/technische-vooruitgang-het-onontkoombare-paradijs/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s