Schaliegas en aardbevingen: Are you ready to rumble?

De winning van aardgas in Groningen heeft al honderden kleine aardbevingen veroorzaakt en een paar grotere. De aardbevingen begonnen pas in 1986 na meer dan 20 jaar gaswinning.

Nu het Groningse aardgas begint op te raken wil minister Verhagen graag aardgas gaan winnen uit schalie, ondergrondse leisteenlagen. In de VS en in Engeland wordt dat al gedaan. Maar die schaliegaswinning veroorzaakt ook aardbevingen: niet na 20 jaar, maar direct bij het opstarten van het project.

Bij de winning van schaliegas wordt er een horizontale schacht geboord in de leisteen. Daarna wordt de leisteen opengebroken (fracturing) door er onder hoge druk vloeistof in te pompen. Omdat de ondergrondse geologische structuur niet in detail bekend is, kan niet worden ingeschat wat de gevolgen zijn van de hoge vloeistofdruk in de leisteenlaag.

Minister Verhagen laat een proefboring uitvoeren door het Britse bedrijf Cuadrilla, dat grote belangen heeft in de schaliegaswinning. Je kunt je afvragen of zo’n proefboring representatief zal zijn. Ik kan me zo voorstellen dat Cuadrilla bij de proefboringen heel omzichtig te werk zal gaan en geen enkele aardbeving wil veroorzaken.
Stel je voor dat er wel bevingen optreden: dan kan Cuadrilla wel inpakken.
In onderstaande video laat Cuadrilla zien dat schaliegaswinning echt ongevaarlijk is.

Cassandra denkt dat minister Verhagen uiteindelijk zal besluiten dat schaliegaswinning veilig is. Er zullen boortorens verrijzen en het dure moeilijk winbare schaliegas zal door de Gasunie bijgemengd worden door het Groningse makkelijk winbare gas.
En net als in Engeland en in de VS zullen er bij de echte boringen van Cuadrilla wel bevingen optreden. Maar dan is de vergunning al afgegeven en kunnen we niet meer terug.

Cassandra ziet liever dat minister Verhagen laat onderzoeken of biomassa in de toekomst een belangrijke brandstof kan zijn. Misschien kunnen we alvast een paar grote bossen aanplanten om te zien of bomen veilig zijn.

4 gedachten over “Schaliegas en aardbevingen: Are you ready to rumble?

 1. Fininfo-be

  We zijn zo afhankelijk geworden van fossiele brandstoffen dat we wanhopig op zoek gaan naar alternatieven. De kostprijs zal met de tijd zo hoog worden dat het niet meer rendabel is om dergelijke projecten op te starten. Sommige dingen dienen eenmaal niet om energie uit te halen. Laat de natuur doen, of denk je da;t het toeval is dat de natuur genadeloos terugslaat de laatste jaren

 2. Angela

  Ach man, er kunnen allang auto’s rijden op waterstof en dat is supergoedkoop. Maar dan kan Shell wel inpakken en die hebben de touwtjes in handen, dus dat gaat niet door……….
  Windernergie en zonnepanelen op je dak zijn ook erg goed, maar dat mag in Nederland niet, vanwege geluidsoverlast en schoonheidsidealen…………wanneer wordt er nou eens serieus gekeken naar wat BELANGRIJK is voor de mens zelf! En niet voor de portemonee van de Machthebbers?

 3. Hans Verbeek

  Angela, waterstof is niet goedkoop. Om waterstof te maken heb je veel elektriciteit nodig. Waterstof is moeilijker op te slaan en te transporteren dan benzine en diesel.
  Als je onafhankelijk wilt worden van de ‘machthebbers en de grote oliemaatschappijen’ moet je je auto wegdoen en net als ik alles lopend en fietsend doen.

 4. Germen Roding

  @Hans
  Met flink wat zonnepanelen en een elektrische auto of fiets kom je verder, denk ik 🙂
  Als iedereen zijn eigen energie zou kunnen opwekken scheelt dat toch al gauw 100 euro per maand. Netto, dus een enorme welvaartsstijging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s