Uitzonderlijk veel vroege sneeuw op Noordelijk Halfrond

Op 29 oktober kreeg het noordoosten van de VS het eerste pak sneeuw van deze winter.
Op 14 november viel er een ongewoon dik pak sneeuw in Kazachstan.
Alleen in Europa ligt er minder sneeuw dan normaal. Maar in Azië en Noord-Amerika is het sneeuwtapijt veel groter dan in november 2010.

(bron: Rutgers University Global Snow Lab)

Volgens de experts is het met sneeuwbedekte landoppervlak bijna 2% groter dan het langjarig gemiddelde over de periode 1995-2009.

We komen in Nederland voorlopig met de schrik vrij: er ligt nog geen sneeuw en november 2011 is tot dusver een gemiddelde november.

3 gedachten over “Uitzonderlijk veel vroege sneeuw op Noordelijk Halfrond

 1. John Jorna

  Die grotere oppervlakte sneeuw geeft dan weer meer uitstraling en weerkaatsing naar de ruimte, meer warmteverlies dus en dus lagere temperaturen. een zelfversterkend effect dus. Ik ben benieuwd naar je volgende bericht over lagere temperaturen. Zou er een samenhang kunnen zijn met een groter wateroppervlak en meer verdamping, meer waterdamp in de lucht en dus meer sneeuw?

  1. Hans Verbeek

   John, de Zon staat erg laag in de besneeuwde gebieden. Het effect op de hoeveelheid weerkaatst zonlicht zal niet groot zijn.

   Als er meer water verdampt en tegelijkertijd meer neerslag valt, kan de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer gelijkblijven. De hoeveelheid waterdamp wordt wel gemeten. Helaas is het onmogelijk om de hoeveelheid neerslag en verdamping wereldwijd te meten.

 2. paradox

  Afgelopen week zijn er enkele koude records gesneuveld in Alaska en in het Midwesten van Canada!

  1:
  Jan visser berichtte vandaag “21 November 2011“ over de extreme koude in het Midwesten van Canada:

  EXTREME KOU IN ONDER MEER EDMONTON

  Het is HARTJE WINTER in delen van Canada. Oliver Oeckerath bericht: “De grote steden op de Canadese prairies hebben een weekend in de diepvrieskast achter de rug. Zaterdag noteerde Calgary, Alberta, in de ingestroomde Arctische luchtmassa`s een maximumtemperatuur van -16,3° tegen +1° normaal en op de internationale luchthaven van Edmonton bleef het kwik steken op -18,7°. Regina, de hoofdstad van Saskatchewan, moest eergisteren genoegen nemen met -17,9° (normaal: -3°). Saskatoon meldde zaterdag -16,4° en gistermiddag -16,8°. De absolute topper was echter Coronation (52° NB), waar het eergisteren ‘from dawn till dusk’ niet warmer werd dan -20,3°.
  In de nacht naar zondag mat Edmonton International Airport boven een sneeuwdek van 14 cm zowaar -36,1°, waardoor het op 20 november 1963 gevestigde maandrecord van -35,6° nog wat scherper werd gesteld. De gevoelstemperatuur bedroeg maar liefst -45°! Gistermiddag wees de thermometer daar maximaal -18,8° aan, terwijl in Calgary al zachtere lucht binnensijpelde bij -3,4°. De laagste etmaaltemperatuur bedroeg in Hendrickson Creek in Alberta (25 cm sneeuw)

  2:
  Extreme kou in Alaska:
  http://www.wjla.com/blogs/weather/2011/11/record-breaking-low-temperatures-in-alaska-13654.html

  http://www.washingtonpost.com/blogs/capital-weather-gang/post/record-smashing-cold-in-interior-alaska-fairbanks/2011/11/17/gIQA9ZMqUN_blog.html

  http://www.ouramazingplanet.com/2058-alaska-cold-weather-record.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s