Steeds meer CO2 zonder meer opwarming

Op de klimaatconferentie in Durban zal je weinig blije gezichten zien. Terwijl er toch heel goed nieuws is te melden.
De afgelopen 10 jaar is de temperatuur niet verder gestegen. De rampzalige gevolgen van de klimaatverandering blijven ons voorlopig bespaard.

Sinds januari 2001 is de CO2-concentratie in de atmosfeer gestegen van 370 ppm tot meer dan 390 ppm. De World Meteorological Organisation (WMO) bracht gisteren de nieuwste verontrustende metingen naar buiten.

(klik voor vergroting)

Je kunt de meetgegevens van het Mauna Loa observatorium hier downloaden.

In het onderstaande diagram heb ik de maandelijkse CO2-concentratie tussen jan. 2001 en okt. 2011 uitgezet tegen de gemiddelde temperatuur, die berekend wordt door de Hadley Climate Research Unit. (download die temperatuurreeks hier)

(klik voor vergroting)

Over de afgelopen 118 maanden is er geen correlatie tussen de CO2-concentratie en de gemiddelde temperatuur. Dat is in tegenspraak met de gangbare theorie dat meer CO2 in de atmosfeer zorgt voor hogere temperaturen.

Kijkend naar de gemiddelde temperatuur in die 118 maanden moet ik concluderen dat de verwachte temperatuurstijging is uitgebleven.

(klik voor vergroting)

Wetenschappers moeten nog eens goed kijken naar hun theoretische klimaatmodellen; misschien hebben ze andere afkoelende factoren over het hoofd gezien.

Ik benadruk nog maar eens dat het uitblijven van verdere opwarming goed nieuws is. Ook in 2012 zullen de temperaturen lager zijn dan in 2010 en 1998 als gevolg van de La Nina-condities in de Stille Oceaan.

5 gedachten over “Steeds meer CO2 zonder meer opwarming

 1. Bert Robbe

  CO2 is dan ook geen enkele bedreiging. Het stimuleert de plantengroei en dat is hard nodig met zoveel mensen die O2 nodig hebben. Opwarming is onvermijdelijk, het hoort bij de aarde. Wat wij te doen hebben is daarop anticiperen. Je blijft immers ook niet rechtdoor rijden als je op een boom af rijdt. Of je gaat ook je huis niet op het ijs bouwen. Wat dom is is dat we in 150 jaar bijna alle door de aarde geproduceerde fossiele brandstoffen hebben gebruikt. Daarin was miljarden jaren CO2 opgeslagen. Ik zou zeggen geen aandacht en geld meer naar CO2, maar naar gedrag dat past bij het punt waar we nu zijn. Vernieuwing in denken en doen is een noodzakelijke stap naar verantwoord met de aarde omgaan. Nu mag je wel CO2 produceren, als je er maar voor betaalt. Dat is het zelfde als zeggen dat iemand doodmaken prima is als je er maar 15 jaar voor in de gevangenis gaat zitten. Daarmee wordt niets aan het feit van moord afgedaan. Zo wordt er door aandacht aan CO2 te geven niets afgedaan van het onverantwoorde gedrag naar de aarde.

  1. Hans Verbeek

   @Aha!: ik heb de maandtemperaturen van de HardCRUT-reeks genomen (van jan. 2001 tot okt 2011). Van die reeks heb ik het voortschrijdend gemiddeld over 12 maanden uitgezet in de grafiek.
   Ik kies voor het 12 maandsgemiddelde om zoveel mogelijk de variatie te onderdrukken.

   Je kunt dat zelf ook doen: download de gegevens, zet ze in een spreadsheet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s