Het uiteenvallen van het Europese Imperium: de financiële collaps

De Europese Unie of Europese Federatie kun je prima vergelijken met het Romeinse Rijk en met de Sovjet-Unie. Een groot aantal verschillende culturen verenigd onder één centraal bestuur: een imperium (empire).

Zoals het Romeinse Rijk en de Sovjet-Unie uiteengevallen zijn, zo zal het Europese Imperium ook uit elkaar vallen. De verschillen tussen de afzonderlijke culturen en economieën zijn te groot en onoverbrugbaar. De invoering van de gezamenlijke munt, de euro, maakte dat zichtbaar.

Dmitry Orlov beschreef het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in zijn boek Reinventing Collaps. Hij onderkent 5 verschillende stadia in het proces van uiteenvallen.
– financiële collaps
– economische collaps
– politieke collaps
– sociale collaps
– culturele collaps

De ontwikkelingen, die Orlov waarnam in de nadagen van de Sovjet-Unie, zijn nu binnen de Europese Unie waar te nemen.

De financiële collaps

Net zoals de Europese Unie kende het Romeinse Rijk ook een gezamenlijke munt: de denarius. Maar de waarde van de munt werd keer op keer verlaagd. De devaluatie van de denarius is duidelijk zichtbaar in de onderstaande grafiek: het afnemende zilvergehalte in de munt.

 

Het citaat naast de grafiek is van Marcus Tullius Cicero maar zou uitgesproken kunnen zijn door Jose Manuel Barroso of Angela Merkel:

Inkomsten en uitgaven moeten in evenwicht zijn, de schatkist moet gevuld worden, de schulden moeten omlaag. De arrogantie van bestuurders moet worden aangepakt en de afhankelijkheid van buitenlandse geldschieters moet verminderd worden, opdat we niet failliet gaan. Mensen moeten weer aan het werk in plaats van leven van sociale uitkeringen.

 

De financiële collaps van de Europese Unie gaat een stuk sneller dan die van het Romeinse Rijk.
De begrotingstekorten lopen uit de hand: alle EU-landen hebben een begrotingstekort. De schulden lopen zo hoog op dat de markt steeds hogere rente eist.

Buitenlandse geldschieters hebben geen vertrouwen meer in het vermogen van de Europese Unie om de begrotingsproblemen op te lossen.

De Europese Centrale Bank kan obligaties opkopen en probeert zo om investeerders te verleiden het spel nog een ronde mee te spelen en de Griekse, Italiaanse en Spaanse begrotingstekorten te financieren.
De ECB doet dat ook in een poging om de rente en daarmee het begrotingstekort van andere landen laag te houden; om besmetting tegen te houden.

(klik voor vergroting)

Tegelijkertijd daalt de waarde van de euro snel. Dat komt door het ingrijpen van de ECB en doordat de rest van de wereld gaat inzien dat grondstoffen en voedsel een vaste waarde hebben en dat (elektronisch) geld slechts een ruilmiddel is dat transacties faciliteert.
Het aantal euro’s neemt snel toe: vooral het aantal virtuele euro’s op de balansen van banken. Terwijl daar nauwelijks economische groei tegenover staat. Maar boekhoudkundig schijnt het nog allemaal te kloppen.

De financiële collaps is nog in volle gang: de euro bestaat nog altijd.
Maar de volgende stadia van het uiteenvallen zijn al begonnen.
Morgen blog ik over de economische collaps.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s