Saoedi-Arabië: meer olie opgepompt, maar ook meer olie verbruikt

De afgelopen maanden is de olieproduktie van Saoedi-Arabië gestegen. De Saoedi’s doen dat niet om de olieprijs op de wereldmarkt omlaag te krijgen. Ze produceren meer olie om meer geld te verdienen.

Om de bevolking tevreden te houden en de Arabische lente buiten de deur te houden, heeft de Saoedische regering sociale programma’s opgezet, die miljarden kosten. Om deze sociale programma’s te betalen moeten de olie-inkomsten omhoog. Er is uitgerekend, dat bij de huidige produktie een minimumprijs van $88 per vat nodig is om de begroting sluitend te krijgen.
Omdat de olieprijs de laatste maanden licht daalt, probeert Saoedi-Arabië de olieproduktie omhoog te krijgen.

Om meer olie op te pompen, moet er ook meer olie verbruikt worden. Om de produktie te verhogen, moeten er meer boorgaten geboord worden. In bovenstaande grafiek zie je dat het aantal actieve boorplatforms ofwel rigs (de rode lijn onderin) oploopt. De hogere olieproduktie betekent ook dat er meer pompen werken en meer machines draaien.
Om meer olie te winnen, wordt er dus meer energie verbruikt.
Het binnenlands olieverbruik van Saoedi-Arabië stijgt dus ook. In sep 2011 lag het binnenlands gebruik op 1,78 miljoen vaten per dag. In oktober was dat gestegen tot 2,02 miljoen vaten per dag. Elke dag verbruikte Saoedi-Arabië 200.000 vaten meer dan in september.

Die 200.000 vaten is ongeveer de helft van de produktiestijging in de laatste maanden. De netto-opbrengst van de extra inspanning is dus 200.000 vaten per dag. Investeren van één vat olie levert nog maar twee vaten olie op: de netto-energieopbrengst (EROEI) bedraagt 2:1.

Deze trend zie je overal ter wereld. Investeren van veel kapitaal en energie levert veel minder rendement op dan vroeger: diminishing returns. En dat is de onderliggende oorzaak van onze economische problemen.

2 gedachten over “Saoedi-Arabië: meer olie opgepompt, maar ook meer olie verbruikt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s