489 miljard euro op zoek naar rendement

De Europese Centrale Bank gaat over het monetaire beleid in de eurozone. De ECB bepaalt hoeveel euro’s er in omloop zijn en op die manier kan men de euro waardevast houden of in waarde laten stijgen of dalen.
Maar nu krijgt de ECB door politici en economen de taak opgedrongen om nationale overheden uit de financiële problemen te helpen.

De laatste anderhalf jaar koopt de ECB onder politieke druk al staatsobligaties op van de landen met problemen, Griekenland, Portugal, Italië en Spanje.
En afgelopen week besloot de ECB ook om tegen 1% rente geld uit te lenen aan particuliere banken. De banken leenden totaal 489 miljard euro van de ECB. Deze ‘steunoperatie’ wordt door vele deskundigen sterk bekritiseerd.

De ECB had deze 489 miljard euro niet opgespaard klaarliggen. Het zijn spiksplinternieuwe euro’s, die speciaal voor deze ‘steunoperatie’ zijn gecreëerd.
Door de steun aan nationale overheden en particuliere banken zijn de bedragen op de balans van de ECB sterk opgelopen.

Op zoek naar rendement
De particuliere banken, die de 489 miljard euro van de ECB leenden, kunnen weinig met dat kapitaal. De banken zijn strenger geworden met het verstrekken van leningen aan bedrijven en particulieren. Het is moeilijker om een hypotheek te krijgen als de huizenprijzen dalen.
Investeren in bedrijven heeft ook weinig zin. De rendementen van bedrijven lopen terug door de afnemende koopkracht en bezuinigingen. In Europa zijn er te weinig winstgevende projecten om 489 miljard in te investeren.

De enige uitzondering is waarschijnlijk het speculeren met voedsel, olie en grondstoffen. De laatste jaren is ook landbouwgrond in de tropen interessant geworden voor speculanten. De 489 miljard euro zullen waarschijnlijk langzaam worden besteed aan steeds duurder wordend voedsel, olie en grondstoffen.

De stimuleringsmaatregelen van de ECB (+800 miljard euro over 2011) hebben als belangrijkste gevolg dat voedsel, grondstoffen en landbouwgrond in prijs zullen stijgen. Er worden schulden mee afgelost uit het verleden. En de Europeanen kunnen er nog een paar jaar dure olie, grondstoffen en aardgas kopen van landen buiten Europa.

4 gedachten over “489 miljard euro op zoek naar rendement

 1. paradox

  Cassandraclub, bedankt voor de informatie.

  “En afgelopen week besloot de ECB ook om tegen 1% rente geld uit te lenen aan particuliere banken”.

  1% rente lijkt me erg weinig. Een teken aan de wand, zoals in het artikel hierboven wordt aangegeven…:

  “In Europa zijn er te weinig winstgevende projecten om 489 miljard in te investeren”.

  Verder:
  “De 489 miljard euro zullen waarschijnlijk langzaam worden besteed aan steeds duurder wordend voedsel, olie en grondstoffen.”

  Kans lijkt me redelijk groot. Alleen al om onze maatschappij draaiende te houden/ te onderhouden is nu eenmaal een minimale hoeveelheid van steeds duurder wordend voedsel, olie en grondstoffen benodigd.
  Nu de wereldwijde olieproductie niet of nauwelijks meer toeneemt, zal het toenemend gebruik in de rest van de wereld ‘ten koste gaan’ van het verbruik van de landen van de Europese Gemeenschap (EG). De EG is vrijwel geheel afhankelijk van olie import (gemiddeld grofweg 10 miljoen vaten per dag in 2010)!

 2. Pingback: We verliezen het vertrouwen in de euro « € Fininfo-be €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s