Er blijft netto steeds minder energie over

Ik heb al vaker gewezen op het feit dat de winning van aardolie, aardgas en steenkool steeds meer energie vergt. Het rendement van de winning van fossiele brandstoffen (Energy Return on Energy Invested ofwel EROEI) wordt steeds lager.

Voor de Tweede Wereldoorlog was een rendement van 100:1 heel normaal. Investeren van één vat aardolie leverde vaak 100 vaten goede kwaliteit aardolie op.
Tegenwoordig moet er al heel veel energie geïnvesteerd worden in het zoeken naar aardolie en in de bouw van gigantische boorplatforms, voordat er ook maar één vat olie wordt gewonnen. Chris Martenson schat dat het rendement van olie- en gaswinning nu al minder dan 10:1 is.
In de video hieronder legt hij uit wat de gevolgen zullen zijn van deze ontwikkeling.

Het netto-energie probleem is ook duidelijk zichtbaar in het onderstaande plaatje. Het blauwe gedeelte van de grafiek is de energie, die wij met zijn allen kunnen besteden aan transport, voedselproduktie, verwarming, industriële produktie, bouw enzovoorts.

In de jaren 60 van de vorige eeuw, bij een EROEI van 30 à 40, kon meer dan 95% van alle energie uit fossiele brandstoffen worden besteed aan bovengenoemde activiteiten.
Maar als wij afhankelijk worden van olie uit teerzand, de diepzee of het poolgebied of van biobrandstoffen, dan daalt de hoeveelheid energie, die we netto overhouden naar 70 of 50% van het totaal.
Een steeds groter deel van de brandstof, die we gebruiken komt uit de hoek met een lage EROEI: biobrandstof, teerzandolie, schaliegas enzovoorts. Daardoor daalt gemiddelde EROEI voor de gehele wereld.
In onderstaande grafiek een poging om de afname van de EROEI te extrapoleren.

Het gemiddelde energieverbruik op de wereld moet omlaag.
Dat kan door grote groepen uit de markt te prijzen.
Als de vraag groter is dan het aanbod worden olie, gas en steenkool zo duur dat ontwikkelingslanden het niet langer kunnen betalen.

In de Westerse landen zullen ook groepen, bijvoorbeeld werkelozen en laagbetaalden, minder energie gaan gebruiken. Ze kunnen zich geen auto en buitenlandse vakantie meer veroorloven en moeten bezuinigen op stookkosten en elektriciteitsverbruik.
De elite, die zichzelf salarisverhogingen en bonussen kan toekennen, zal nog tientallen jaren blijven autorijden en vliegen.

Een gedachte over “Er blijft netto steeds minder energie over

  1. Pingback: Olie zal nooit meer goedkoop worden « € Fininfo-be €

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s