De WakaWaka: de oplossing of deel van het probleem?

Afgelopen zondag hoorde ik hoe ondernemer Maurits Groen zijn nieuwste project mocht aanprijzen in het radioprogramma Vroege Vogels.Het gaat om de WakaWaka, een klein LED-lampje met daaraan vast een zonnecel en een accu.

Zoals altijd moet er eerst een probleem benoemd worden om een nieuw produkt te verkopen. Op de website wakawakalight.com kun je lezen waarom er miljoenen van dit soort lampjes nodig zijn. De WakaWaka moet de olielampjes vervangen die nu nog in de Derde Wereld worden gebruikt. Het schijnt dat de olielampjes zo gevaarlijk zijn dat er in India ieder jaar 2,5 miljoen mensen (???) ernstige brandwonden oplopen. En de verbrandingsgassen van de lampjes zijn giftig.

De WakaWaka kan zoveel zonne-energie opslaan dat de mensen in de Derde Wereld er hun mobiele telefoon mee kunnen opladen. Veel Afrikanen en Aziaten hebben wel een mobiele telefoon, maar onvoldoende toegang tot het elektriciteitsnet om hun telefoon op te laden. Ook dit ‘probleem’ zal de WakaWaka oplossen.

Ik heb zo mijn bedenkingen tegen innovatie en nieuwe produkten.
Ze doen mij altijd denken aan ‘The Story of Stuff‘.

De WakaWaka’s bestaan nog niet. De grondstoffen waaruit ze bestaan moeten nog uit ertsen worden gewonnen.
De WakaWaka’s moeten ook nog gemaakt worden. Waarschijnlijk in een Chinese fabriek, omdat de lonen daar schandalig laag zijn. De WakaWaka’s moeten daarna worden getransporteerd naar de landen waar ze verkocht moeten worden.

Het mag duidelijk zijn dat de WakaWaka’s ook kapot zullen gaan. De accu gaat volgens de website 3 jaar mee. Maar ik denk dat het apparaatje na 500 oplaadbeurten (500 dagen?) door de eigenaar zal worden weggegooid. Het is nl. erg goedkoop om een nieuwe te kopen. De oude WakaWaka’s zullen voor vele jaren het milieu vervuilen.

Het is jammer dat de Vroege Vogels-redaktie geen enkele kritische vraag wilde stellen aan Maurits Groen. Hij kreeg ruim baan om zijn WakaWaka aan te prijzen: het was voor hem goedkope reclamezendtijd.

Als de mensen in Azië en Afrika plantaardige olie gaan gebruiken in hun olielampjes, zijn er minder giftige dampen. Maar dan moeten wij geen palmolie opkopen om als vliegtuigbrandstof te gebruiken.
En het is maar de vraag of ze in de Derde Wereld wel elektrisch licht en mobiele telefoons nodig hebben. Schoon drinkwater en voedsel lijken mij belangrijker.
De WakaWaka lijkt bedoeld als oplossing, maar is in mijn ogen onderdeel van het probleem.

Een gedachte over “De WakaWaka: de oplossing of deel van het probleem?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s