Zoeken naar aardolie wordt steeds duurder

Uit een onderzoek van investeringsbank Dalman Rose & Co. blijkt dat de wereld komend jaar 9% meer zal uitgeven aan de speurtocht naar nieuwe olie en gasvelden. De totale uitgaven zullen in 2012 oplopen tot $595 miljard. Dat bedrag is nodig om in de diepzee en het poolgebied naar olie en gas te zoeken. En om moeilijk winbare teerzandolie en schaliegas te kunnen exploiteren

Het is geen enkel probleem om dat geld bij elkaar te krijgen. Als investeerders Duitse staatsobligaties kopen met een negatieve rente dan zullen er genoeg banken zijn die oliemaatschappijen geld willen lenen. Oliemaatschappijen maken nog altijd recordwinsten en kunnen de leningen op tijd terugbetalen.

Bij de huidige olieprijs komen die $595 miljard overeen met 5800 miljoen vaten ruwe olie, ofwel de hoeveelheid olie, die de wereld elke 73 dagen (één vijfde jaar) opstookt.
In 2012 wordt er wereldwijd de waarde van 5800 miljoen vaten olie uitgeven om ongeveer het vijfvoudige aan nieuwe aardolie en aardgas naar boven te kunnen halen. Je zou kunnen stellen dat de energie-opbrengst, de energy return on investment of EROEI, 5:1 bedraagt.
Mocht de olieprijs in de loop van 2012 verdubbelen, dan wordt de return on investment (ROI) hoger. Maar ja, een verdubbeling van de olieprijs zal de wereldeconomie vrijwel lamleggen.

Er zijn ook onderzoekers, die verder in de toekomst kijken.
Het International Energy Agency (IEA) liet in oktober weten dat er $38 biljoen moet worden geïnvesteerd in de energievoorziening om tot 2035 aan de groeiende vraag te kunnen voldoen. Dat bedrag is 15% hoger dan de schatting van hetzelfde IEA uit 2011 ($33 biljoen).

Ook hier zal het geld bij elkaar krijgen geen enkel probleem zijn. Maar houdt in je achterhoofd dat de $38 biljoen overeenkomt met 370 miljard vaten ruwe olie. En dat is de hoeveelheid olie die de wereld de afgelopen 13 jaar verbruikte.
Om de komende 25 jaar aan de vraag naar energie te voldoen moeten we de tegenwaarde van 13 jaar wereldaardolieverbruik investeren. Gelukkig blijven er dan nog aardgas, steenkool en andere energiebronnen over om de rest van de wereld te laten draaien.

Deze cijfers laten zien dat het steeds meer inspanning, energie en grondstoffen gaat kosten om aan fossiele brandstoffen te komen. De netto-opbrengst EROEI wordt steeds lager.
De fossiele brandstoffen, die we met al die inspanning naar boven weten te halen, moeten we gebruiken voor dingen, die echt de moeite waard zijn.
En vergeet niet dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is. De trend zal zich doorzetten. De kosten zullen nog verder oplopen en de opbrengsten zullen nog lager worden.
Tot het moment dat we zullen zeggen: ‘laat die laatste restjes olie en gas maar zitten, ik trek wel een warme trui aan en ga lopen.’

Advertenties

Een gedachte over “Zoeken naar aardolie wordt steeds duurder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s