Herindustrialiseren van Europa: is er een weg terug?

Onze Westerse welvaart is deels gebaseerd op rendement uit investeringen. Bedrijven leenden van banken en verplaatsten de arbeidsintensieve produktie naar lagelonenlanden.
De loonkosten kunnen nog verder gedrukt door 14, 15 en 16 jarigen te laten werken i.p.v. volwassenen of door arbeidskrachten uit Oost-Europa in te huren. Investeringen in produktiecapaciteit leverden een eeuw lang rendement op. De industriële produktie en het Bruto Binnenlands Produkt groeiden gestaag.

De afgelopen jaren treedt er stagnatie op: er is geen rendement meer te halen uit investeringen. Er zijn geen landen te vinden waar de lonen nog lager zijn en we kunnen toch geen 10 en 11-jarigen de vakken in de supermarkt laten vullen. Daarom blijven de salarissen achter bij de stijgende prijzen en de werkeloosheid loopt op.

De welvaartsontwikkeling van de afgelopen 100 jaar naar steeds meer sociale voorzieningen, steeds grotere huizen en steeds betere zorg (hogere levensverwachting) loopt ten einde. Gaan we nu dezelfde ontwikkeling in omgekeerde richting meemaken?

De eerste tekenen zijn er al.
De sociale voorzieningen worden kariger. We moeten langer doorwerken, de duur van werkeloosheidsuitkeringen wordt beperkt, steeds minder mensen krijgen een arbeidsongeschiktheidsuitkering. De proeftijden worden langer, arbeidscontracten worden korter.
Tegelijkertijd is er een trend om de lonen te verlagen. Postbestellers en schoonmakers accepteren een loonsverlaging in ruil voor behoud van arbeidsplaatsen. De prijscompensatie, het automatisch meestijgen van de lonen met de inflatie, staat onder druk.
Deze ontwikkelingen worden eufemistisch aangeduid als flexibiliseren van de arbeidsmarkt of moderniseren van de economie. Maar het komt er in feite op neer dat het welvarende Westen steeds meer gaat lijken op de lagelonen-landen in Azië.

Om de oplopende werkeloosheid een halt te te roepen, gaan er stemmen op om Europa te herindustrialiseren. De industriële produktie moet weer teruggehaald worden naar Europa.
Dit kan alleen als bedrijven genoegen nemen met lagere winsten en als de banken geld willen uitlenen voor investeringen, die waarschijnlijk geen rendement zullen opleveren.
Bovendien zullen de werknemers genoegen moeten nemen met veel lagere lonen, vergelijkbaar met die in de lagelonen-landen.

Verschralen van de sociale voorzieningen en moderniseren (kuch) van de arbeidsmarkt kun je met de beste wil van de wereld geen economische groei meer noemen. De herindustrialisatie van Europa is geen stap vooruit, maar een stap terug. Na een eeuw van economische groei beginnen we nu langzamerhand aan de weg terug. De weg terug zou bekend moeten zijn, onze ouders en grootouders weten nog hoe het leven was, toen de industrie nog in Europa was.
Maar onze economie en onze economen hebben geen enkele ervaring met een afname van welvaart: we bevinden ons in onbekend gebied.

Advertenties

7 gedachten over “Herindustrialiseren van Europa: is er een weg terug?

 1. John Jorna

  De vraag is in de kern of wij de invoer van goedkope producten uit lage lonen landen blijvend kunnen financieren met uitvoer van dure luxe of zeer hoogwaardige industrieproducten, wat hoogwaardige landbouwproducten en aan het buitenland geleverde diensten. Zou China onze goederen en diensten niet meer hoeven importeren, dan kunnen ze op den duur ook niet meer naar ons exporteren, want waarvan moeten wij die import uit China van betalen. Of de wereldhandel vermindert op den duur sterk; of er ontstaat een evenwicht. War kan Griekenland nu nog importeren?

 2. passie pas

  afnemen welvaart is geen probleem,de prijzen van producten zullen mee dalen en dan is het inderdaad zo dat investeringen niet terug verdiend zullen worden maar het belangrijkste is dat wij er met het oog op de toekomst in zullen slagen om de productie/werkgelegenheid in europa te houden,want anders zullen wij ook onze technologie in de toekomst uit china/rusland/brazilie/india kunnen gaan halen,want zoals het nu gaat gaat het niet werken.
  hoelang zullen hoogwaardige technollogieen nog uit nederland cq europa komen en hoelang zullen wij alleen daarmee nog ons geld kunnen verdienen.ik ben geen pessimist maar ik hoop alleen dat het niet too little too late is.ik zou wel willen werken voor 800 euro per maand als ik een aanvaardbaar geprijst huis zou kunnen vinden en de ah normale prijzen gaat rekenen voor hun producten want je ziet in het buitenland dat fors lagere prijzen heel goed mogelijk zijn.het word sowieso slikken in de toekomst en onze kinderen zijn belangrijker als onze ouderen zelfs als ze bruto niet zoveel geld hebben als de ouderen als ze netto maar een goed leven hebben!

  1. Hans Verbeek

   Bedankt voor je bijdrage, Passie.
   Ik denk niet dat de prijzen zullen dalen of dat AH zijn prijzen gaat verlagen. We zullen met minder genoegen moeten nemen.
   Denk eens na over de dingen waar je nu nog voor betaald en waar je eigenlijk niet van geniet….

   1. passie pas

    ik ben het met je eens dat wij met minder genoegen zullen moeten nemen en dat vind ik ook niet erg maar werk is ook een levensinvulling en dat is ook belangrijk,want voor veel mensen is werk ook een plek om mensen te ontmoeten en te leren kennen.
    bedrijven zijn op de verkeerde weg met het steeds meer winst te willen maken en de productie van materialen die wij consumeren,kunnen we beter dichter bij huis houden.
    en nadenken over de dingen die ik niet nodig had en waar ik teveel voor heb betaald zal ik maar niet doen daar wordt ik alleen maar ongelukkig van.
    ik denk wel na over het eten wat ik koop en dat er nog steeds mensen zijn die dat niet hoeven te doen omdat ze eenvoudig weg geen eten hebben en dat wij overvloedig consumeren.
    maar naar mijn idee is het niet perse slecht dat wij spulletjes/dingen kunnen kopen die niet direct strikt noodzakelijk zijn.
    we moeten er vooral ervoor zorgen dat een ieder in de wereld een acceptabel leven kan hebben en dat is inderdaad niet dat een ieder zo consumeert zoals velen met geld doen,het is niet makkelijk om een oplossing te vinden voor de problemen die in de toekomst op ons afkomen als steeds meer mensen besmet worden met het gedrag van steeds meer consumeren maar richting het socialisme gaan zal al een goed begin zijn alhoewel ik wel denk dat niet een ieder ooit gelijke rechten zal krijgen je zult altijd mensen hebben die het voortouw zullen moeten nemen omdat de een dat nu eenmaal beter kan als de ander.
    we moeten voorzover dat kan vertrouwen in elkaar hebben en globaal denken en de natuur respecteren alleen moet ik eerlijk zijn dat ik dat ook wel eens vergeet,maar zolang ik er wel over nadenk gaat het goed.
    ik denk dat we nog wel eens een planeet gaan ontdekken waar schepsels leven die ons of het goede voorbeeld gaan geven of ze gaan onze slechte gewoonten overnemen en dat zou jammer zijn maar zolang we die nog niet ontdekt hebben of zij ons zullen we op dit bolletje ons best moeten blijven doen om het voor mens dier en natuur zo goed mogelijk te maken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s