Afhankelijk van voedselhulp of zelf voedsel produceren

In de Verenigde Staten groeit het voedselhulp-programma SNAP explosief. In december 2007, net voor het begin van de grote recessie, ontvingen 27,4 miljoen Amerikanen voedselbonnen. Vier jaar later is dat gestegen tot 46,3 miljoen. Als je inzoomt op Los Angeles zie je een dezelfde stijging, van 600.000 naar meer dan 1 miljoen.

Veel van de Californiërs, die voedselhulp ontvangen, zijn werkeloos. Ze zouden heel goed een stukje land in het vruchtbare Californië kunnen bewerken en ten minste voor een deel hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Maar de cultuur van zelf voedsel verbouwen bestaat niet meer. Hij is niet onderdrukt door politiek of grote bedrijven, de mensen zijn zelf vergeten dat ze dat kunnen. En dat komt omdat de overheid ze tegemoet komt met voedselbonnen.
Je kunt dat goed vergelijken met de voedselhulpprogramma’s bij hongersnoden. Zolang men vluchtelingen voedselhulp blijft geven zullen ze in het vluchtelingenkamp blijven afwachten: er is geen prikkel om verder te trekken naar vruchtbaar gebied en om weer zelf aan de slag te gaan.

In Europa worden ook steeds meer mensen afhankelijk van voedselhulp of voedselbanken. En ook deze mensen kunnen aan de slag gaan om zelf voedsel te gaan produceren.
In de 18e eeuw werd er in de Britse stad Guildford volop voedsel geproduceerd. Op de kaart hieronder (uit 1793) zie je tientallen kavels, waarop iets verbouwd wordt. Zelfs de ‘tuinen’, die geheel door bebouwing omgeven zijn, worden gebruikt voor landbouw.

(klik voor vergroting)

In de Tweede Wereldoorlog werden in Groot-Brittannië tuinen omgevormd tot akkertjes ofwel Victory-gardens

Ik herinner me uit de jaren 70 de Britse comedy ‘The Good Life’ met de begerenswaardige Felicity Kendall. Een Engels echtpaar geeft de brui aan een kantoorcarriere en wordt weer boer en boerin in hun eigen achtertuin.

Als het in de oorlog kon en in de jaren 70, dan moet het ook nu weer lukken om overal volkstuintjes te beginnen. De klanten van de voedselbank zijn veelal werkeloos. Zij kunnen leren hoe ze voor een deel hun eigen voedsel kunnen verbouwen in tuinen, plantsoenen en parken.
Overal in Nederland zijn kleinschalige projecten van Transition Towns. Als ze nu eens langsgaan bij de plaatselijke Voedselbank en kijken of die klanten hebben, die de handen uit de mouwen willen steken en weer zelfvoorzienend willen worden. Dan kunnen de werkelozen weer aan de slag (zij het onbetaald) en kan Nederland langzamerhand weer beter voorzien in de eigen voedselbehoefte.

Advertenties

3 gedachten over “Afhankelijk van voedselhulp of zelf voedsel produceren

 1. Michiel Boesveld

  Heel goed idee natuurlijk, maar om zelf voldoende voedsel te produceren heb je wel een “tuintje” van 350 m² nodig… en dan heb je nog geen vee en dus geen vlees. Wie heeft er tegenwoordig nog een tuin van 350 m²? En wat zou dat kosten om te kopen…. (nog afgezien van het feit dat het niet erg efficiënt is als iedereen zelf zijn voedsel gaat verbouwen)

  Volgens mij is het veel slimmer ons systeem fundamenteel aan te passen. Hoe dan, zie http://bit.ly/bDGsIz

 2. hermanvruggink

  @Hans,

  Ik denk dat je toch eens een paar dagen moet gaan rekenen om een beetje gevoel te krijgen waar je over praat. Het rekenen gaat je ook goed af als het over olie en andere grondstoffen gaat dus met voedsel moet het toch ook lukken?

  Het is een romantische illusie, geen oplossing. Voor voldoende betaalbaar voedsel heb je schaalvergroting en hogere opbrengsten nodig. De tijd 100 jaar terug draaien is (helaas) niet mogelijk.

  Universiteit Tilburg heeft wel eens uitgerekend voor de stad Tilburg wat het zou betekenen als al het voedsel lokaal en duurzaam verbouwd zou worden. Ze zijn er flink van geschrokken, ik geloof dat dan heel Brabant er voor nodig was.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s