Olie uit de Noordzee wordt schaars

In de jaren 70 en 80 werd er aardolie ontdekt in de Noordzee. Dat was een meevaller in de tijd dat de olieprijzen sterk stegen en we stopten met steenkoolwinning.
Maar de aardolie uit de Noordzee was een eenmalige meevaller. Het grootste deel is inmiddels opgepompt en opgestookt.

De olieproduktie in het Britse deel piekte in 1999:

In het Noorse deel van de Noordzee heeft de olieproduktie inmiddels ook al gepiekt. In 2010 bedroeg de dagelijkse produktie nog 2,1 miljoen vaten per dag.

Voor het komend jaar 2012 verwacht men een verdere afname tot 1,6 miljoen vaten per dag. Dat is nog maar de helft van de hoeveelheid, die in 2003 naar boven werd gehaald.

Als je de Britse en de Noorse produktie bij elkaar optelt krijg je de klassieke peakoil-curve zoals Marion King Hubbert die in 1956 al berekende.

afname van de olieproduktie in de Noordzee

De Noorse oliemaatschappij Statoil heeft onlangs een groot olieveld ontdekt in de Noordzee. Dit olieveld bevat misschien wel 1,8 miljard vaten en daardoor kan de afname van de Noorse olieproduktie vanaf 2016 tijdelijk worden gecompenseerd. Maar uiteindelijk zal de daling zich voortzetten.

Europa kan steeds minder van de benodigde energie halen uit de eigen bodem.Voor sommige toepassingen kan Europa overschakelen op wind- en zonne-energie. Maar voor het overgrote deel van de energievoorziening moet Europa steeds meer energie importeren tegen steeds hogere prijzen. Dat betekent dat de economische produktiviteit en de concurrentiepositie van Europa verder zal afnemen.
Op den duur prijst Europa zichzelf uit de markt en zal men moeten bezuinigen op het energieverbruik.

Advertenties

Een gedachte over “Olie uit de Noordzee wordt schaars

  1. paradox

    Cassandraclub,

    Mooi overzicht. Afwachten wanneer ook de Russische olieproductie begint te dalen.
    Met name de snelle stijging van de Russische olie export in de eerste jaren van de 21-ste eeuw zorgde er in belangrijke mate voor dat een snelle olieprijsstijging nog enige jaren uitgesteld (getemperd) werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s