Pensioenfondsen en klimatologen rekken de meetperiode steeds verder op


Gisteren werd bekend dat de pensioenfondsen PME en PMT volgend jaar zullen moeten korten op de uitkeringen. Het ABP heeft daar nog geen beslissing over genomen, maar ook daar wordt afstempelen overwogen.
De oorzaak is het teruglopende rendement op investeringen. Aandelenportefeuilles leveren geen winst meer op. Investeren in vastgoed ook niet. Veilige staatsobligaties, Nederlandse of Duitse, bieden slechts een zeer lage rente. Riskante obligaties, van Griekenland, Italië of Portugal, leveren zeer hoge rente op, maar zijn uit den boze voor pensioenfondsen.

De pensioenfondsen worden afgerekend op hun dekkingsgraad. Om die dekkingsgraad vast te stellen wordt er gekeken naar het gemiddelde rendement van de beleggingen van het pensioenfonds: de rekenrente.
Het komt steeds vaker voor dat de rekenrente precies op het meetmoment aan de lage kant is. Daarom vragen de pensioenfondsen om de eisen te versoepelen. Men wil een gemiddelde rekenrente hanteren: bijv. over de laatste 3 maanden.
Maar na het tegenvallende nieuws van gisteren wil men liever naar een gemiddelde over 12 maanden.

Klimaatverandering
Ook klimatologen willen de termijn waarnaar gekeken wordt steeds verder oprekken. De afgelopen 10 jaar is de gemiddelde temperatuur niet verder gestegen. Daarom hebben klimatologen besloten dat een minimum-periode van 17 jaar pas echt uitsluitsel geeft over de vraag of de opwarming pauzeert.

Vooruitzichten
Jammer voor de klimatologen, maar het komende jaar gaat de temperatuur nog niet verder stijgen. Het is zeer de vraag of in 2015, 17 jaar na zeer warme 1998, er wel een stijgende trend zichtbaar zal zijn.
Voor de pensioenfondsen heeft het ook weinig zin om de termijn waarover de rekenrente wordt berekend op te rekken. De economische vooruitzichten voor de Eurozone zijn slecht: er wordt krimp voorspeld. De Europese Centrale Bank doet grote moeite om de rente laag te houden. Er is geld genoeg bij de banken en pensioenfondsen, maar er zijn voor pensioenfondsen geen mogelijkheden meer dan 2% rendement te behalen.

De klimatologen zullen moeten toegeven dat de opwarming achterblijft bij de modellen. En de pensioenfondsen zullen moeten gaan korten.

Een gedachte over “Pensioenfondsen en klimatologen rekken de meetperiode steeds verder op

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s