Europees importverbod op Iraanse olie is een loos gebaar

M.i.v. 1 juli zal de Europese Unie geen olie meer importeren uit Iran. De maatregel is een onderdeel van Europese sancties tegen het nucleaire programma van het land, zo meldt de BBC. Van de olie die Iran exporteert koopt de EU momenteel zo’n 20%.
Maar toch stelt het Europese importverbod niet zoveel voor.

Italië is de grootste afnemer van Iraanse aardolie.
In 2010 importeerde Italië nog 200.000 vaten per dag uit Iran: dat was 10 – 15% van de Italiaanse behoefte. In 2011 stokte de olieproduktie in Libië en steeg de Italiaanse olie-import uit Iran naar 249.000 vaten per dag.

Ook Griekenland en Spanje importeerden olie uit Iran toen de oliestroom uit Libië opdroogde.
Vanwege de economische recessie daalt de Italiaanse olie-behoefte jaarlijks met 3%. In 2012 is de Italiaanse vraag naar olie dagelijks 80.000 vaten kleiner dan in 2010. Dat is al bijna de helft van de hoeveelheid die Italië in 2010 uit Iran.
Ik denk dat Italië de Iraanse olie makkelijk kan missen. Zeker in juli als de olieproduktie in Libië verder is genormaliseerd. Andere afnemers van Iraanse olie, Griekenland en Spanje, kampen ook met een recessie en ook zij kunnen de Iraanse olie best missen of vervangen door import uit Libië.

Update: Spanje, Italië en Griekenland hebben 6 maanden het importverbod i.v.m. bestaande contracten. Er mogen geen nieuwe contracten worden afgesloten.
Dit uitstel geeft de Europese afnemers van Iraanse olie genoeg tijd om op zoek te gaan naar andere leveranciers (Libië, Rusland, Irak)

Ook voor Iran is de Europese boycot een loos gebaar. Iran zal geen enkel probleem hebben om de olie in Azië kwijt te raken. Terwijl de vraag naar olie in Europa daalt, stijgt de vraag in China, India en Indonesië nog altijd.

Het is tekenend dat de oliemarkt ook helemaal niet reageert op de aankondiging van het Europese importverbod.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s