De afvaleconomie

Als 13-jarige haalde ik elke vrijdagmiddag oud papier op in de wijk, waar ik woonde. Op vrijdagavond bracht de hopman de ingezamelde oude kranten naar de lompenboer en zo werd het zomerkamp onze scouting-groep in Engeland betaalbaar.

Niet lang daarna verschenen de eerste glasbakken in het straatbeeld. Door de stijgende energiekosten werd het voor de glasindustrie lucratief om gebruikt glas in te zamelen.
Nog een paar jaar later begonnen we groente-, fruit- en tuin-afval apart te verzamelen. Dat werd naar de VAM in Wijster vervoerd en omgezet in compost.
Tegenwoordig wordt het GFT-afval ook wel gedecentraliseerd vercomposteerd door de gemeente die het ophaalt: een enorme besparing op transport.

Batterijen worden ingezameld omdat ze veel bruikbare, zuivere metalen bevatten. Autowrakken worden gestript en de chassis worden omgesmolten. Uit afgedankte elektrische apparaten wordt zoveel mogelijk koper teruggewonnen. Bij restaurants wordt keukenafval ingezameld en verwerkt tot swill, vakensvoer.
Van afgewerkt frituurvet wordt tegenwoordig biobrandstof voor o.a. Air France / KLM gemaakt.
De nieuwste ontwikkeling is het inzamelen van plastic. Door de gestegen olieprijs is het inzamelen van gebruikt plastic in sommige gevallen goedkoper dan het produceren van nieuw plastic uit aardolie.

Door recycling van al dat afval neemt de belasting voor het milieu af. En we hoeven minder grondstoffen te winnen uit de aardkorst. Allebei positieve, hoopvolle ontwikkelingen.
Maar het feit dat recycling nu opeens lucratief wordt, is ook een teken aan de wand. Het laat zien hoe moeilijk het de laatste jaren is geworden om grondstoffen en energie te winnen. Kennelijk kost het zoveel moeite om aardolie te winnen en vliegtuigbrandstof te maken, dat we net zo lief frituurvet gaan gebruiken als brandstof. En het inzamelen van tweedehands plastic kan concurreren met het maken van nieuw plastic uit aardolie.

Ik ben bang, maar ook blij dat deze ontwikkeling onomkeerbaar is en nog verder zal doorzetten. Het hergebruik van grondstoffen uit afval zal steeds voordeliger worden t.o.v. het opgraven van nieuwe grondstoffen uit de aardkorst. De jaren van de alsmaar groeiende wegwerpeconomie liggen achter ons. En de afvaleconomie van de krimp rukt op.

Een gedachte over “De afvaleconomie

  1. Block

    Het gekke is… wie profiteert er van die ‘gewonnen grondstof’.

    Wij betalen recyclagepremie, ophaling enz. Wij recycleren tot grondstof door de door chinese opkoper opgelegde eisen.

    Maar de grondstof zelf verdwijnt met goedkoop transport naar China (150 euro per container).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s