De onbewezen voorraden schaliegas

In de Verenigde Staten maakt de winning van schaliegas een spectaculaire groei door. De totale produktie van aardgas in de VS is sinds 2006 weer aan het stijgen, dankzij de exploitatie van schaliegas.

In de media verschijnen rooskleurige berichten over de voorraden schaliegas, die er nog in de Amerikaanse bodem zitten. De Wall Street Journal meldde in 2009 nog dat er wel 62.000 miljard kubieke meter gas te winnen valt. Dat is 22 keer de hoeveelheid aardgas in het Slochteren-gasveld.
Bij het huidige gebruik zou de VS 95 jaar vooruit kunnen met die hoeveelheid.

Gesteund door deze berichten en voorspellingen willen politici en bedrijven ook in Europa schaliegas gaan exploiteren.

Het laatste jaar is de berichtgeving over de schaliegaswinning versoberd. Oliedeskundige Arthur Berman wees op de korte levensduur van veel schaliegasprojecten. Hij schat dat de gemiddelde gasbron in de Barnett-shale-formatie na 12 jaar is uitgeput. Er zijn in de Barnett-shale inmiddels 9000 (!!!) boringen gedaan. Berman denkt de winbare hoeveelheid schaliegas slechts 50% zal bedragen van de schattingen van de gasproducenten (zie het kaartje hieronder)

(klik voor vergroting)

Als de werkelijke gasopbrengst gehalveerd wordt, kan de VS slechts 47 jaar vooruit met de schaliegasvoorraden.

Afgelopen week heeft de Energy Information Administration (EIA) in haar Annual Energy Outlook 2012 de schatting uit 2009 naar beneden bijgesteld. Bij nader inzien verwachten de deskundigen dat er slechts 13600 miljard kuub in de Amerikaanse bodem zit i.p.v. 62000 miljard. Dat is maar 5 keer zoveel aardgas als in het Slochteren-veld.

Chris Nelder schreef in december in Slate dat ook deze schatting geen garantie is voor de hoeveelheid gas, die werkelijk gewonnen kan worden. Nelder rekent voor dat de werkelijk bewezen voorraad schaliegas bij het huidige verbruik over 11 jaar op zal zijn.

(klik voor vergroting)

Als in de VS de schaliegasvoorraden overschat worden, dan zal dat in Nederland en Europa ook bewust of onbewust worden gedaan. Schattingen en prognoses zijn heel iets anders dan werkelijk bewezen voorraden.
Als we in Europa en Nederland echt het schaliegas gaan exploiteren, dan moeten we er vanuit gaan dat de producenten de zaken veel te rooskleurig voorstellen en dat de werkelijke opbrengst van duizenden boorgaten vies zal tegenvallen.

5 gedachten over “De onbewezen voorraden schaliegas

 1. Job

  Hans Verbeek, slap verhaal (situatie Amerika = Nederland?) en je misleidt je lezers met die laatste zin: ‘en dat de werkelijke opbrengst van duizenden boorgaten vies zal tegenvallen.’

  Die schattingen van de totale hoeveelheid aanwezig schaliegas die jij noemt zijn niet gebaseerd op detailanalyses maar op statistische generalisatie van een paar proeven. Als de voorraden tegenvallen zullen er gewoon veel minder putten worden geslagen, want de enorme investering per put wordt pas gedaan nadat er detailanalyse (bijvoorbeeld met sonar) is gedaan en je zeker weet dat die specifieke put voldoende winst gaat opleveren.

  Het is niet zoals je zegt, dat een producent eerst maar voor miljarden euro’s aan putten gaat slaan en niet per put bekijkt of het een winstgevende put is. Als dat zo is zouden de Nederlandse pensioenfondsen allang hun dekkingsgraad niet meer halen:)

 2. Germen Roding

  Hans, ik betwist de feiten van Cassandraclub niet, wel de interpretatie. In de VS is er dankzij fracking nu, begrijp ik, volgens de nieuwe gereduceerde schatting toch nog voldoende aardgas voor 47 jaar. Dat is bijna een halve eeuw. Gezien de stormachtige groei van alternatieve energiebronnen waarvan de EREOI steil omhoog loopt (denk aan dunne-film zonnepanelen e.d.) denk ik dat energieproblemen over en paar jaar geen issue meer zijn en dankzij deze gasbuffer voor 47 jaar, zal de overgang ook geruisloos verlopen.

  1. Hans Verbeek

   Ik zie het anders, Germen. De EROEI van schaliegas is veel lager dan van conventioneel aardgas. Om de gasbuffer van 47 jaar te exploiteren moet er eerst veel energie geïnvesteerd worden (vele 1000-en boringen). Die energie-investering moet onttrokken worden aan de huidige economie. Zeg maar wat we kunnen missen om het schaliegas naar boven te halen en om miljarden zonnecellen te fabriceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s