Verslaafd aan Russisch aardgas

Rusland is de grootste olieleverancier van Nederland en waarschijnlijk van heel Europa. En Rusland is ook de grootste leverancier van aardgas voor veel Europese landen.
In deze koude februarimaand breekt het aardgasverbruik in Europa records. Er wordt snel ingeteerd op de bovengrondse voorraden. Daarnaast wordt er ook dagelijks Russisch aardgas naar Europa getransporteerd via een groot netwerk van pijpleidingen. Maar sinds afgelopen donderdag is de Russische aardgasexport naar Europa met ca. 30% afgenomen. Het is in Rusland zo koud, dat de Russen zelf ook meer gas nodig hebben.

Over 20 jaar is het Nederlandse aardgas nagenoeg op. En ook in Rusland zijn de aardgasreserves eindig.
Momenteel komt het meeste aardgas dat Gazprom levert nog uit West-Siberië, waar enkele van de grootste gasvelden ter wereld liggen. Deskundigen schatten in dat de gasproduktie uit die velden in 2020 met 35% is afgenomen.

Dat betekent dat de Russen de komende winters steeds vaker de levering van aardgas naar Europa zullen beperken. Waarschijnlijk zal Gazprom ook de prijs van aardgas verhogen.
In de zomermaanden worden de bovengrondse Europese voorraden weer gevuld, met veelal Russisch aardgas. De prijs voor die brandstof zal steeds hoger worden.
In dec. 2011 lag de prijs op 435 euro per duizend kubieke meter.
Ter vergelijking: voor dezelfde hoeveelheid aardgas in vloeibare vorm uit bijv. Indonesië moet je 468 euro betalen. Maar dan moet je wel over een LNG-terminal beschikken. Ik denk dat de prijs voor vloeibaar aardgas gelijke tred zal houden met aardolie en aardgas.

Rusland heeft ook nog olie en gasreserves in Oost-Siberië. Op theoildrum.com staat een helder verhaal over de olie- en gasproduktie in dat gebied. Direct springt in het oog dat de afstand van die olie- en gasreserves tot West-Europa gigantisch is.

Ik kan me niet voorstellen dat er grote pijpleidingen zullen worden gelegd van meer dan 5000 km. om Oost-Siberisch gas aan Europa te verkopen. De Russen zullen het liever zelf opstoken of aan China verkopen.

Europa is verslaafd aan Russisch aardgas, maar Europa moet de komende 10 jaar afkicken van die verslaving.
Moet Nederland bijspringen om de dalende Russische produktie aan te vullen?
Kan Nederland een graantje meepikken als het Russische aardgas schaarser en duurder wordt?
Of moet Nederland, net als Noorwegen, heel zuinig zijn op de eigen aardgasreserves om er zo lang mogelijk van te profiteren?

2 gedachten over “Verslaafd aan Russisch aardgas

  1. paradox

    Cassandraclub,

    Als ik het verhaal op theoildrum mag geloven, zal de komende jaren de stijgende Oost-Siberische olieproductie niet in staat zijn om de verwachtte terugval van de West-Siberische olieproductie te compenseren. Alleen onder een scenario van flinke investeringen kan de totale Russische olieproductie misschien nog enige jaren min of meer op het huidige niveau gehouden worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s