Waarom moeten zoveel mensen elke dag met de trein?

De treinen van de NS zullen tot en met vrijdag 10 feb. volgens een aangepaste dienstregeling rijden. Op de stations raken de reizigers geïrriteerd. In politiek Den Haag reageert men reflexmatig verontwaardigd.
Waarom leidt winterweer ieder jaar opnieuw tot zoveel problemen en irritatie?

1,1 miljoen reizigers per dag
De NS vervoert elke dag 1,1 miljoen reizigers. De meeste daarvan reizen heen en weer tussen hun woonplaats en hun werk of hun school. Dat is niet altijd zo geweest. In de afgelopen decennia zijn Nederlanders steeds langer gaan reizen om op werk of school te komen. Van alle Europeanen hebben de Nederlanders de langste gemiddelde reistijd. Het lijkt in Nederland wel een doel op zich om zo ver mogelijk van je woonplaats te gaan werken.

50 min. reistijd per dag
De OESO heeft het woonwerkverkeer in Europa onder de loep genomen. Nederlanders reizen gemiddeld 50 min. per dag. Uit een ander onderzoek is gebleken dat de gemiddelde tijdsduur van een enkele reis 28 minuten bedraagt.

Auto, trein, fiets of lopen?
De meeste mensen zitten die 28 min. in de auto of in het openbaar vervoer. Bijna niemand wandelt 28 minuten per dag, laat staan ook nog eens 28 min. terug. Het is zeer goed voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar we zien wandelen als tijdverspilling. De afstand die je in een half uur loopt, kun je in 8 a 10 min. fietsen. Wandelen is overigens de goedkoopste manier om je te verplaatsen.

Hoe is het zo uit de hand gelopen
De gemiddelde afstand van het woonwerkverkeer was in 1985 nog 15 km. In 2008 was die afstand opgelopen naar 22 km.
Het woonwerkverkeer is zo massaal geworden doordat we zijn gaan wonen op plaatsen waar geen werkgelegenheid is, in Vinex-wijken en forensensteden (Almere, Zoetermeer enz.) Tegelijkertijd heeft de werkgelegenheid zich geconcentreerd op plaatsen waar geen mensen wonen: industriegebieden, bedrijventerreinen en kantoorboulevards. Die miljoenen extra kilometers kosten veel energie en verhogen de CO2-uitstoot.
Deze ontwikkeling is niet afgeremd maar juist gestimuleerd door de overheid en het bedrijfsleven. Reiskostenvergoedingen voor ambtenaren en lease-auto’s zijn een beloning voor degenen, die weigeren om dichter bij hun werk te gaan wonen. Ze houden de files in stand.

Door studenten gratis met het openbaar vervoer te laten reizen zullen zo verder van huis gaan studeren. Studenten leren op deze manier dat een lange reistijd tussen woonplaats en werkplek normaal is.

Hoe nu verder?
Gelukkig begint men in te zien dat dichter bij je werk wonen veel slimmer is. Maar nog niet iedereen is daarvan overtuigd. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu denkt nog altijd dat snelwegen en tramlijnen aanleggen een goede investering is. Kamerleden eisen van de NS dat er geïnvesteerd wordt in wisselverwarming en winterbestendig materieel.
Het kan ook anders.
De overheid kan reiskostenvergoedingen omzetten in verhuisvergoedingen.
Laat studenten kiezen tussen gratis OV of een jaar langer studeren.
Lokale overheden kunnen nieuwbouw plannen in de buurt van werkgelegenheid of bedrijven proberen te lokken naar grote woonwijken.
Lopend of fietsend naar je werk komen moet beloond worden, totdat we het weer normaal gaan vinden.

Peakoil, peak-woonwerkverkeer
Aardolie zal schaars en duurder gaan worden. Autorijden wordt ook zonder kilometerheffing duurder. Elektrisch rijden is (zonder subsidie) nog duurder. Het valt te verwachten dat de Nederlanders in de toekomst minder kilometers gaan maken. In de VS is die ontwikkeling al een paar jaar aan de gang. Ik denk dat die gemiddelde dagelijkse woonwerktrip van 22 km. het maximum is: piek-woonwerkverkeer. Over 10 jaar is die afstand waarschijnlijk lager en dat scheelt een hoop benzine, elektriciteit en CO2.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s