Energietekorten sluipen Europa binnen

In veel gebieden op de wereld kampt men met energietekorten. In Egypte is er tekort aan vloeibare brandstof. In India en Pakistan is er te weinig steenkool voor de elektriciteitscentrales. In Botswana kan niet worden voldoen aan de vraag naar elektriciteit enzovoorts. Kijk voor een overzicht op energyshortage.com

In de winter van 2012 is het Europese aardgasverbruik veel groter dan normaal. Dat wordt in eerste instantie een probleem voor Italië.

Het jaarlijkse aardgasverbruik van Italië wordt geschat op 78 miljard m³. Omdat Italië zelf maar 8 miljard m³ produceert moet er 70 miljard kuub worden ingevoerd.
Slechts 13% van het aardgas dat Italië verbruikt komt uit Libië. Maar de import uit Libië is nog niet helemaal terug op het normale peil. Daardoor worden de aardgasimport uit Algerije en Rusland belangrijker.
De import van aardgas uit Rusland bedraagt normaal gesproken ca. 30% van het Italiaanse verbruik. Maar de Russen leveren de laatste dagen minder aardgas, om aan het eigen binnenlands verbruik te kunnen voldoen. Hierdoor moet de bovengrondse aardgasvoorraad worden aangesproken.

De afgelopen week werd er dagelijks tussen de 135 en 165 miljoen m³ uit de reserves getapt. In een week tijd nam de aardgasvoorraad in de PSV-hub van 10,1 miljard m³ tot 9,0 miljard m³, een daling van 10%.
De Italiaanse regering vindt de situatie alarmerend genoeg om maatregelen te nemen. Zes elektriciteitscentrales zijn overgeschakeld van aardgas op olie. En men vraagt grote bedrijven om de komende weken minder gas af te nemen.

Met de resterende voorraad in de PSV-hub kunnen de Italianen het de komende koude week nog wel uitzingen. Ook als de gehele maand februari zo koud blijft als afgelopen week, dan is er nog voldoende aardgas op voorraad.

Komende zomer zullen de gasbedrijven de voorraden weer moeten aanvullen. En het aardgas dat ze dan inkopen zal ruim 30% duurder zijn dan afgelopen jaar.

De gasrekening voor Italië bedroeg afgelopen jaar ca. 17,5 miljard euro. Voor het jaar 2012 zou dat wel eens 23 miljard kunnen worden.
Ik hoop dat de Italianen die 5,5 miljard euro ergens kunnen lenen, tegen een schappelijke rente.

Advertenties

4 gedachten over “Energietekorten sluipen Europa binnen

  1. Pingback: Europees aardgasverbruik, aardgasproductie en opslagcapaciteit in cijfers. DEEL 1. | Paradoxnl's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s