Prijs van Russisch aardgas stijgt 38% per jaar

In januari 2011 kostte 1000 m³ Russisch aardgas 247 euro. Een jaar later bedraagt die prijs 343 euro: een prijsstijging van 38%.
Deze prijsstijging heeft weinig gevolgen voor Nederland: wij hebben zelf aardgas. Maar veel andere Europese landen importeren ieder jaar grote hoeveelheden aardgas, voornamelijk uit Rusland. Een overzichtje gemaakt door Paradox:

Aardgas-import 2010 miljard m³
Duitsland 84
Italië 75
Frankrijk 49
Polen 11
Portugal 5
Griekenland 4


Bovengenoemde landen zullen in 2011 min of meer dezelfde hoeveelheid aardgas hebben geïmporteerd. Met de gasprijs van januari 2011 (247 euro per 1000 m³) kunnen we de kosten per land uitrekenen.


2011 2012
Duitsland 20,7 28,6
Italië 18,5 25,6
Frankrijk 12,1 16,7
Polen 2,7 3,7
Portugal 1,2 1,7
Griekenland 1,0 1,4

bedragen in miljarden euro’s

Duitsland zal in 2012 8 miljard meer moeten betalen voor het aardgas dat het verbruikt. Per hoofd van de bevolking komt dat neer op ca. 100 euro.
De gemiddelde Italiaan zal 120 euro meer moeten betalen dan afgelopen jaar. Voor een modaal gezin komt dat neer op 480 euro.

In deze tijd van bezuinigen is het misschien beter om wat minder gas te gebruiken.
Als een land als Duitsland de aardgasrekening in euro’s gelijk wil houden dan zal het aardgasverbruik moeten afnemen tot 60,4 miljard m³. Dat komt neer op een daling van het aardgasverbruik met 28% (!!!).

Als Griekenland de aardgasrekening van 2012 gelijk wil houden aan die van 2011, dan moet het ook 28% minder gas verbruiken. Dat gaat wel lukken nu de Griekse economie zorgvuldig in elkaar bezuinigd wordt door IMF, ECB en de Europese ministers van Financiën.
Maar Duitsland kan volgend jaar gewoon weer geld lenen van allerlei banken en pensioenfondsen tegen 2% rente. Duitsland hoeft het aargasverbruik en de CO2-uitstoot nog niet te beperken omdat er nog genoeg euro’s door de ECB in de markt gestrooid zijn.
Stimuleren van de economie door de ECB is het stimuleren van aardgasverbruik: het is niet duurzaam. Laten we er zo snel mogelijk mee stoppen.

Advertenties

4 gedachten over “Prijs van Russisch aardgas stijgt 38% per jaar

 1. paradox

  Op RTLZ vandaag ook nog een stukje over de stijgende aardgas prijzen.
  Als over enkele jaren de Nederlandse en vanaf 2020? ook de Noorse aardgas productie geleidelijk begint te dalen, zullen we helemaal overgeleverd zijn aan de goodwill van de Russen.
  Dat met fiat geld op bepaald moment niet alles meer zomaar te koop is. De Russen zullen eerst de thuismarkt (Rusland) voorzien van voldoende aardgas, dan pas het buitenland.

  http://www.rtl.nl/components/financien/rtlz/nieuws/2012/06/gazprom-verhoogt-export-naar-europa.xml

  “Gazprom verwacht dit jaar 154 miljard kubieke meter gas naar Europa te exporteren, tegen 150 miljard kubieke meter in 2011. De gemiddelde prijs gaat waarschijnlijk omhoog van 348 dollar per 1000 kubieke meter naar 415 dollar.

  Het Russische staatsbedrijf weigerde in de afgelopen weken ondanks de koudegolf de export naar Europa te verhogen. Volgens het bedrijf was het niet mogelijk de export op te voeren, omdat eerst moest worden voorzien in de vraag op de thuismarkt. In Rusland was de afgelopen tijd sprake van extreme kou.”

   1. paradox

    Ha ja. Je kan er de ironie van inzien. 😉
    Als je vergelijkt met die 38% prijsstijging van vorig jaar weer wel.
    Al is het ‘maar’ 10 % de komende jaren, dan nog is het waanzinnig veel (zeker in het geval de inflatie slechts een paar procenten blijft en de koopkracht (besteedbaar inkomen) niet toeneemt).

 2. Fininfo-be

  Het is niet alleen de prijs van aardgas dat stijgt, het is ook de waarde van de euro die daalt. Energie is/wordt stilaan onbetaalbaar, maar toch zijn er nog te weinig mensen die dat beseffen,… tot de factuur komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s