De verborgen kosten van aardolie

We zijn verslaafd aan aardolie. Maar we zijn ons niet bewust van de moeite die gedaan moet worden om aardolie uit de aardkorst te halen.
We stappen gewoon in de auto en het vliegtuig en kopen onbezorgd een nieuwe smartphone of laptop.

Fotograaf Garth Lenz laat de gevolgen van oliewinning in Alberta (Canada) zien.

Je kunt dit wegwuiven en denken: mijn benzine komt niet uit Canada en het plastic in mijn smartphone is van ‘schone aardolie’ gemaakt.
Maar weet je dat zeker?

Dankzij de smerige oliewinning in Alberta blijft aardolie relatief goedkoop. Dankzij het gebruik van biobrandstof blijft benzine nog redelijk goedkoop. We houden onszelf voor de gek… nog een paar jaar.

8 gedachten over “De verborgen kosten van aardolie

 1. Herman Vruggink

  Oliewinning uit Teerzanden is zeer milieubelastend zoals alle open dagbouw dat is. Koper, Ijzer, steenkool en bruinkool mijnen hebben enorme kraters achtergelaten overal ter wereld. Wij hebben dat geaccepteerd, het was de prijs die er voor betaald moest worden.

  Ophouden met de vervuilende oliewinning uit teerzanden is pas aan de orde indien aangetoond kan worden wat de ‘enorme’ vervuiling is. CO2, SO2, kappen van bossen watervervuiling, het zal allemaal wel, echter indien er niet wordt vastgesteld dat het om onacceptabele cijfers gaat dan raken de slogans op een gegeven moment uitgewerkt.

  Ophouden met de zeer vervuilende oliewinning uit teerzanden is op basis van de huidige slogans niet aan de orde.

  1. Hans Verbeek

   Jammer dat je deze problematiek alleen vanuit de klimaat-hoek of CO2-hoek bekijkt, Herman.
   Vanuit energetisch opzicht is oliewinning uit teerzand zeer onverstandig. De netto-energieopbrengst (EROEI) van deze oliewinning ligt tussen 1:2 en 1:5. Dat betekent dat 20 tot 50% van de gewonnen energie verbruikt wordt tijdens de winning.
   Het is maar de vraag of onze industriële samenleving kan blijven draaien op dit proces, dat netto maar zo weinig energie oplevert.

 2. Herman Vruggink

  Nou nee, voor mij is CO2 geen argument. Echter de teerzanden ontginning is wel zeer milieubelastend. De vraag is dan: hoe groot is nu die belasting? en komt uit een vierkante kilometer bos dat tegen de vlakte gaat nu een kannetje olie of de hele wereld productie voor een maand?

  Slogans zijn nodig geweest om aandacht te vragen, nu is er een volgend stap nodig om die aandacht vast te houden.

  De belangrijkste vragen zijn :
  1. Hoeveel m2 bos ontginning voor een vat olie
  2. Hoeveel water voor een vat olie
  3. Hoe wordt het water schoongemaakt
  4. Hoe snel wordt er bos teruggeplaatst (hersteltijd)
  5. Hoeveel m2 bos op het totaal van Canada

  Elke energie winning kent een milieuprijs. Nu gaat het er om deze milieuprijs zo goed mogelijk te bepalen zodat je een overweging kunt maken of deze prijs te hoog is of niet.

  Of de energie opbrengst dan hoog genoeg blijft op termijn is pas daarna aan de orde.

  Momenteel worstelt Europa sterk met de vraag hoe ze tegen de teerzanden moeten aankijken. Dat vraagt een eerlijke beoordeling.
  Ik zou het zelf niet weten omdat ik alleen tegen slogans aanloop.

  1. Hans Verbeek

   Elke energiewinning kent naast een prijs ook een opbrengst. In mijn ogen is de netto-opbrengst van teerzandolie te laag.
   Teerzandolie is daardoor veel duurder, dan de conventionele olie. Vanwege de hoge prijs zullen maar weinigen de economische prijs van teerzandolie kunnen betalen. Dat valt nu nog niet op, omdat de kleine hoeveelheid teerzandolie vermengd wordt met een grote hoeveelheid conventionele olie.
   Uiteindelijk zal er steeds meer dure teerzandolie in de mix komen: de economische prijs zal sterk stijgen en de vraag zal daardoor sterk dalen.
   Een kleine groep welgestelden zal zich deze luxe wel kunnen veroorloven. Voor de meeste mensen zal de netto-opbrengst van teerzand-olie te laag blijken.

 3. Herman Vruggink

  De netto opbrengst is blijkbaar voldoende om de teerzanden te ontginnen. Die ontginning loopt al een paar jaartjes niet dan? En met 1:5 zijn we in de toekomst waarschijnlijk best blij.

  Goed, nu ben ik nog steeds geen steek verder met de belangrijke vraag hoeveel kilometer bos er nu tegen de vlakte gaat voor een vat olie. En hoeveel jaartjes kunnen we eigenlijk verder met die olie? Dan zal het ook wel niet zo belangrijk zijn, tegen de vlakte ermee dan maar.

  1. Hans Verbeek

   “De netto opbrengst is blijkbaar voldoende”
   Die conclusie is wel snel en makkelijk getrokken, Herman.
   De beslissing over wel of niet ontginnen wordt niet aan het Amerikaanse volk voorgelegd. Die beslissing wordt genomen door een kleine elite, die zich makkelijk benzine van $4 per gallon of desnoods van $40 per gallon kan veroorloven.

   “En met 1:5 zijn we in de toekomst waarschijnlijk best blij.”
   Je kunt alleen voor jezelf spreken, Herman, niet voor ‘ons allemaal’.

 4. Herman Vruggink

  Neem niet alles te letterlijk, het is geen kritiek, ik zoek alleen naar antwoorden. Dat de beslissing genomen wordt door een kleine elite is zeer betrekkelijk. Er is ook in Amerika en Canada sprake van democratie. De beslissing wordt genomen middels vergunning verlening door een democratisch gekozen overheid. Zo ook in Nederland als het gaat om Kernenergie/ scaliegas / windmolens e.d. Dat een klein elite met veel geld de beslissingen neemt is een merkwaardige voorstelling van zaken.

  Wel, ik ga eens verder zoeken naar de verhouding Canadees bos die nodig is voor een vaatje olie. Vreemd eigenlijk dat ik dat nergens kan vinden.

  1. Hans Verbeek

   Ik snap het, Herman. De beslissing om olie uit teerzand te halen is niet per se rationeel en democratisch. De voorstanders hebben ook andere belangen. De gevolgen op lange termijn zijn nog niet helemaal duidelijk.De bevolking wordt niet echt betrokken bij de besluitvorming.

   De olie wordt uit het teerzand gehaald met heet water of stoom. Er wordt Canadees aardgas gebruikt voor het verhitten, geen hout. De Canadezen jagen in hun conventionele aardgasreserves er in hoog tempo doorheen voor korte termijn gewin.
   Wij (de Amerikanen) zijn echt wanhopig verslaafd aan olie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s