Hout: de brandstof van de toekomst

In de afgelopen koude februariweken verstookte een gemiddeld Nederlands gezin 70 m³ aardgas per dag. Filosoof Bas Haring rekende uit dat dat neerkomt op 50 euro per dag. Bas Haring zocht ook op hoeveel hout je moet verstoken voor dezelfde hoeveelheid warmte. Hij kwam uit op 150 kg.
Het rekensommetje laat zien hoeveel energie wij verspillen met het warmhouden van onze huizen. Onze huidige brandstof aardgas maakt dat mogelijk. Het is een makkie om de thermostaat omhoog te zetten. Maar elke dag 150 kg. hout opstoken: daar heb je je handen vol aan.

Als het aardgas opraakt, zullen we weer hout moeten gaan stoken.
Kijk eens in je omgeving of er voldoende hout te vinden is om alle huizen in je straat warm te houden. Dat valt behoorlijk tegen. Zelfs als je maar 15 kg hout per dag zou verbruiken, dan zal al het hout in de wijde omgeving in één winter zijn opgestookt door de mensen, die bij jou in de straat wonen.

Bij het huidige gebruik is er nog voor 15 jaar aardgas. Als we op grote schaal schaliegas gaan winnen, dan kunnen we die periode oprekken tot 30 jaar.
Maar we kunnen die periode nog veel langer maken door zuiniger te stoken en minder aardgas te gebruiken voor elektriciteitsopwekking (dus geen elektrische auto’s opladen).

Hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik inzie dat onze huidige levensstijl niet duurzaam is. We verstoken aardgas van miljoenen jaren oud; we importeren steenkool en aardolie uit andere continenten. We moeten veel zuiniger omspringen met fossiele rijkdommen als aardgas.

Onze kinderen en kleinkinderen zullen weer hout gebruiken als belangrijkste warmte bron. Ik zie het nog niet gebeuren dat zij hout uit andere continenten gaan importeren, zoals wij steenkool, olie en gas importeren. Ze zullen zelf moeten voorzien in hun eigen behoefte aan hout.
We kunnen de volgende generatie een handje helpen door bomen te planten: heel veel bomen.

8 gedachten over “Hout: de brandstof van de toekomst

 1. Henk Daalder Duurzame Brabanders

  Sorry Hans, geen hout stoken. Houtkachels zijn giftig voor de buren.
  Zij leven 10 jaar korter door jou houtkachel, als je die hebt
  1 jaar korter leven is 80.000 EUR
  Dan s=is het goedkoper het huis energie neutraal te verbouwen, dan heb je geen aardgas meer nodig, en hoef je ook geen hout te stoken

  1. Hans Verbeek

   De mensen die in Afghanistan, Pakistan en Oost-Europa doodvriezen hoor je niet klagen over giftige rook. Kennelijk hangt alleen in Nederland een prijskaartje van 80.000 euro aan een levensjaar.

   In landen waar hout de belangrijkste brandstof is, is de levensverwachting sowieso een stuk lager. Niet vanwege de giftige rook, maar omdat er minder te eten is en gezondheidszorg nagenoeg ontbreekt.

   1. Neven

    Nou, toch ook vanwege de giftige rook, Hans. Vooral vrouwen en kinderen. Zie ook deze factsheet van de WHO: Indoor air pollution and health

    Daarom doneer ik – als ik doneer – geld aan zoiets als het Darfur Stoves Project. Daar sla je meerdere vliegen in één klap mee.

    Wat ontwikkelde landen betreft heeft Henk Daalder gelijk: isoleren, isoleren, isoleren (al is dat niet altijd even makkelijk in bestaande bouw). Ik hoop zelf binnen afzienbare tijd een klein huis van ecologische materialen te bouwen waar ik genoeg aan 4 kWp op m’n dak heb voor alle energiekosten behalve transport. Dus stroom én verwarming.

 2. Block

  Een hogerendemendskachel of Condenserende houtketel geeft een veel kleinere uitstoot. Je hebt dan wel niet die zwarte rook die je zo vaak ziet met houtverbranding.

  Ik heb zelf een condenserende pelletketel maar de echte besparing heb ik door het – je ziet wat je verbruikt, bespaart-.
  waardoor je anders gaat stoken zonder comfortverlies.

  1. Block

   Maar die gedachte kan je doortrekken naar olie. Zonder BTW of accijnzen was er geen probleem.

   Het is net BTW, accijnzen, vastrecht, ontransparante prijzen, verdoken huurprijzen, winstdrang die gas e.d. zo duur maken, niet het product an sich.

   1. Richard

    dat de staat belasting heft op bepaalde zaken komt niet door die spullen. Dat komt omdat de staat zo duur is.

    Heeft allemaal weinig met aardgas vs hout te maken.

 3. Kunstgras

  Leuk geschreven artikel. Ik ben persoonlijk ook een voorstander van houtkachels, maar deze mening is voornamelijk gebaseerd op de sfeer die het met zich meebrengt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s