Waarom is aardolie zo duur geworden?

Gail Tverberg (zij is wiskundige) geeft op haar weblog drie redenen waarom de olieprijs zo snel oploopt.
1. Achterblijven van het aanbod bij de vraag
2. Bezorgdheid om Iran
3. Kunstmatig lage rentetarieven

Het achterblijven van het aanbod is volgens Gail de belangrijkste factor.
In de afgelopen jaren is de olieproduktie niet echt gestegen, ondanks de hoge prijs. Kennelijk is een stijgende prijs niet voldoende om meer olie op te markt te brengen.

Tot 2005 groeide de wereldwijde olieproduktie gestaag met 1,64% per jaar, maar aan die stijging is een einde gekomen. Doordat de olieindustrie het aanbod niet kan verhogen ontstaat er een tekort. Volgens Gail Tverberg is dat tekort in 2011 al opgelopen tot 5 miljoen vaten aardolie per dag.

Het uitblijven van produktiegroei veroorzaakt een virtueel tekort groter dan de totale olieproduktie van Libië. Het is ook meer dan de veronderstelde reserve-produktie-capaciteit van Saoedi-Arabië. De sterke prijsstijging (300% sinds begin 2005) doet de vraag dalen.
Geïndustrialiseerde landen springen steeds efficiënter om met energie en schakelen waar mogelijk over op steenkool, gas of biobrandstof. Ontwikkelingslanden beperken noodgedwongen hun energieverbruik.

Zorgen om Iran
Iran produceert dagelijks 4,2 miljoen vaten olie, waarvan 2,4 miljoen vaten worden geëxporteerd. Iran heeft de export van olie naar Europese landen gestaakt. Frankrijk zal daardoor 58.000 vaten olie per dag minder kunnen besteden of elders moeten inkopen.
Door de schuldencrisis werd Griekenland gedwongen om één derde van de olie die het verbruikt uit Iran. Maar sinds gisteren schijnt Iran geen olie meer te leveren aan Griekenland. Het zal de Griekse economie nog wat harder doen krimpen.

Kunstmatig lage rentetarieven
Lage rente mag in principe niet van invloed zijn op de olieprijs. Maar als grote sommen geld tegen een lage rente geleend kunnen worden, dan kan dit kapitaal gebruikt worden om de olieprijs op te drijven. Speculanten kunnen olie opkopen met goedkoop geleend geld en die olie enige tijd buiten de markt houden, totdat de prijs verder is opgelopen. Bij een prijsstijging van enkele procenten per maand is dit zeer winstgevend.

Het originele artikel van Gail Tverberg vind je op haar weblog Our Finite World

6 gedachten over “Waarom is aardolie zo duur geworden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s