2020: China aast op Europees lagelonium

Lagelonium is een van de belangrijkste grondstoffen voor de industrie. De Europese en Amerikaanse economische groei tussen 1980 en 2008 was mogelijk door lagelonium uit Azië.
In 2008 was lagelonium niet meer te vinden in West-Europa. Wanhopige ondernemers importeerden de laatste beetjes lagelonium uit Oost-Europese landen, Polen, Roemenië, Bulgarije.

Vanaf 2010 worstelde Europa met een schuldencrisis en vroeg de rest van de wereld tevergeefs om financiële hulp. China, India en de VS weigerden geld te storten in de Europese bodemloze put. Dit was een doordachte strategie om het eens zo rijke Europa op de knieën te dwingen.
De strategie werkte. Door oplopende werkeloosheid en ‘noodzakelijke hervormingen op de arbeidsmarkt’ daalden de lonen in Europa. Eerst alleen in Griekenland en Ierland. Maar vanaf 2012 ook in de rest van Europa.

Nu in 2020 is er in Azië nauwelijks nog lagelonium te vinden. In China, Zuid-Korea, India en Taiwan zijn de lonen sterk gestegen.
Daarom richten de Aziatische industrielanden de ogen begerig naar het zieltogende Europa. Grondstoffen zijn in Europa niet meer te vinden, behalve dan lagelonium. Dat is toch wel de belangrijkste grondstof voor de economie.

3 gedachten over “2020: China aast op Europees lagelonium

 1. paradox

  Cassandraclub,

  Wat een eng verhaal weer. 😉

  Maar inderdaad, het zou me niet verbazen dat bijvoorbeeld de EG als collectief (voor hoelang dit collectief nog voort bestaat) vanwege….
  – vooral haar sterke afhankelijkheid van geimporteerde energie, allerlei dure grondstoffen en zeldzame elementen,
  – haar naar ik aanneem t.o.v. de rest van de wereld snel kleiner wordende voorsprong op high tech gebied (zowel met R&D als met productie) en vul zelf maar aan (financieel economisch beleid/politiek)…
  …veel sneller tot een lage loon werelddeel kan vervallen dan menigeen voor mogelijk houdt. Er zijn naar mijn idee heel veel scenario’s te bedenken, waarvan de meeste vanuit een sociaal-economisch perspectief niet rooskleurig zijn.

 2. leenvr

  In de jaren 70/80 zei mijn voorman (Martin D) dat Nederland zou vervallen tot een 3de wereldland. Toen ongeloofwaardig, en nu 2012 zijn we aardig onderweg!
  #tJa het kan verkeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s