Alternatieve verklaringen voor het uitblijven van opwarming

De Hadley Climatic Research Unit publiceert elke maand een schatting van de gemiddelde mondiale temperatuur. In augustus 2011 kwam het instituut uit op 0,45°C boven het langjarig gemiddelde. Dat was lager dan augustus 2010 (0,49°C) en augustus 2009 (0,54°C).

In het afgelopen half jaar is de mondiale temperatuur nog verder gedaald. Volgens de Hadley Climate Research Unit was het in januari nog maar 0,22 °C boven het langjarig gemiddelde.
Die recente terugval van de temperatuur ondersteunt het idee dat de opwarming van het klimaat al 10 – 12 jaar lang stagneert.

Wetenschappers, die de menselijke CO2-uitstoot verantwoordelijk achten voor de opwarming, zitten in hun maag met het uitblijven van temperatuurstijging.
Ze kijken steeds minder naar de thermometers, maar wijzen op extreme weersomstandigheden, zoals droogte, tornado’s en zware sneeuwval.

Opwarming van de diepzee?
Er zijn ook wetenschappers, die proberen een verklaring te vinden voor de verdwenen opwarming. Ze veronderstellen dat de diepzee (oceanen dieper dan 700 m.) aan het opwarmen is. De warmte, die de oceaan opneemt, zou tientallen jaren later voor extra opwarming kunnen zorgen.

Meer sneeuwval op Noordelijk Halfrond?
Andere wetenschappers zien dat er de laatste jaren meer sneeuw valt op het Noordelijk Halfrond. De extra sneeuw weerkaatst meer zonlicht en misschien compenseert dat de opwarming door de menselijke CO2-uitstoot.

Lagere bewolking?
In Nieuw-Zeeland ontdekten wetenschappers, dat de wolken tegenwoordig minder hoog zijn dan 10 jaar geleden. Afnemende wolkenhoogte zou ook een rol kunnen spelen bij het uitblijven van opwarming.

Meer bewolking?
De theorie van Henrik Svensmark is een van de meest controversiële verklaringen voor de stagnerende opwarming. Svensmark meent dat het verzwakkende magneetveld van de zon ervoor zorgt dat meer kosmische straling in de dampkring kan doordringen.De geladen deeltjes in de kosmische straling zouden zorgen voor een kleine toename van de hoeveelheid bewolking. Meer bewolking zorgt er ook voor dat de atmosfeer niet verder opwarmt.

Het zou ook kunnen dat al de bovengenoemde verschijnselen gezamenlijk de opwarming door stijgende CO2-concentratie tegengaan.
De natuur blijkt toch weer ingewikkelder dan de wetenschappers tot nu toe dachten. De kennis en de invloed van de mens blijkt nu toch weer wat kleiner.

Advertenties

3 gedachten over “Alternatieve verklaringen voor het uitblijven van opwarming

 1. paradox

  Cassandraclub,

  (ook) ik vermoed dat een combinatie van factoren bijdragen aan de stagnerende opwarming gedurende de afgelopen 5 a 10 jaar. Maar ik zie mezelf niet als een deskundige. Gewoon een onderwerp dat mijn interesse heeft…
  Ik ben benieuwd hoe ver de gemiddelde sneeuwomvang op het Noordelijk halfrond voor de afgelopen Februari maand boven het langjarige gemiddelde gaat uitvallen. Want het is nu wel al zeker dat deze net als vorig jaar en het jaar daarvoor noemenswaardig erboven gaat komen. Wie weet komt de gemiddelde sneeuwomvang ook voor deze maand (Maart 2012) net als vorig jaar weer boven het langjarig gemiddelde uit. Dat zou dan al de tweede Maart maand op korte tijd zijn dat er na lange tijd weer een bovengemiddeld omvangrijk sneeuwtapijt in de eerste lentemaand optreedt.

  Paul.

 2. Neven

  Hans, wist je al dat HadCRUT binnenkort met een nieuwe versie komt (CRUTEM4)? Ze nemen daarin ook temperatuursdata van stations in het hoge noorden mee (waar het veel sneller warm wordt dan richting de evenaar), en dus is de kans groot dat de grafiek meer op die van de andere datasets gaat lijken.

  Dat van sneeuwbedekking zou interessant zijn als het in de lente (en zomer) ook langer bleef liggen. Maar hoewel er de laatste jaren in de winter meer aardoppervlak bedekt wordt door sneeuw, smelt het harder dan ooit in de lente en zomer.

  1. cassandraclub Berichtauteur

   Dat laatste klopt, Neven.
   Maar de opwarming stagneert en daar is echt een verklaring voor, al weten we hem nu nog niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s