CPB heeft geen idee over de olieprijs

Afgelopen donderdag bracht het Centraal Planbureau een korte termijn raming uit van de Nederlandse economie en overheidsfinanciën.
In de titel van het persbericht lees ik “Voorzichtig herstel economische groei na 2012”.
Ik ben eens in de cijfers(PDF) gedoken en ontdekte dat het CPB geen enkel idee heeft van de olieprijs en de invloed van de olieprijs op de wereldeconomie.

(klik voor vergroting)

De deskundigen van het CPB verwachten dat de olieprijs de komende 4 jaar niet zal stijgen.
De olieprijs is in de afgelopen 10 jaar verviervoudigd van ca. $25 per vat naar $110 per vat. De huidige prijs voor een vat Brent-olie bedraagt $124.
En toch houdt het CPB vol dat de prijs in 2015 gemiddeld $111 per vat zal zijn.

Deze rooskleurige toekomstvoorspelling zet politici en journalisten op het verkeerde been. Maar misschien willen die graag op het verkeerde been gezet worden, zodat ze het sprookje van het economisch herstel en de eeuwigdurende groei nog een jaartje langer kunnen vertellen.

Afgelopen woensdag leende de Europese Centrale Bank (ECB) 530 miljard euro uit aan particuliere banken voor 3 jaar tegen een zeer lage rente van 1%. Deze 530 miljard komen bovenop de 489 miljard euro, die de banken in december 2011 al leenden van de ECB.
Het afgelopen half jaar is er dus 1 biljoen euro (1000 miljard) in de Europese financiële markt gepompt. De banken kunnen ermee doen wat ze willen: staatsobligaties kopen van Jan Cees de Jager of ermee speculeren op een stijgende olieprijs. Als dat laatste gaat gebeuren, dan is die $111 per vat van het CPB veel te laag ingeschat.

Advertenties

4 gedachten over “CPB heeft geen idee over de olieprijs

  1. Hans Verbeek

   Hans, er zijn onomkeerbare veranderingen aan de gang. De Grenzen aan de Groei zijn bereikt. Het is misschien wel goed als de mensen niet beseffen wat hen te wachten staat.
   M.a.w. er is een goede reden om dit niet aan de grote klok te hangen, maar te blijven glimlachen.

 1. Block

  Dat is inderdaad wel enorm risicovol en naief denken. Ik kan zelf geen sterke argumenten geven waarom de prijs niet zou stijgen.

  Je kan eventueel stellen dat een crisis de prijs van olie naar beneden drukt, maar dan klopt de rest van de cijfers niet.

 2. Hans

  Ik denk zelf, dat hier in Nederland, enorm veel aan benzine verdient wordt(door verschillende partijen, oa overheid). Zodra mensen steeds meer gaan beseffen, dat dit wel eens en enorm duur goedje zou kunnen gaan worden, daar hun autokeuze’s op gaan afstemmen. Dan loopt de staat een hoop inkomsten mis. En idd, Hans, velen horen liever de leugen dan de waarheid. Ware woorden zijn zelden mooi..mooie woorden zijn zelden waar..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s