Hervormen van de arbeidsmarkt: een vaste baan is zo pre-peakoil

In 2011 kregen nog maar 2000 Nederlanders een vaste baan. In 2010 kregen nog 83.000 mensen een vast arbeidscontract. Het gaat goed met de hervorming van de arbeidsmarkt en het versoepelen van het ontslagrecht. Vaste arbeidscontracten zijn slecht voor de produktiviteit: het bedrijfsleven kan flexibeler opereren als iedereen een tijdelijk contract heeft en gewoon weer weggestuurd kan worden als het even tegenzit.

Het is een beetje jammer dat de banken zo moeilijk doen tegen starters op de woningmarkt. Je krijgt nl. geen hypotheek van de bank als je maar een tijdelijk arbeidscontract hebt.
Je zou kunnen zeggen: tijdelijke arbeidscontracten houden de woningmarkt op slot. Binnenkort zal de Vereniging Eigen Huis dan ook pleiten voor meer vaste arbeidscontracten. Als het bedrijfsleven wat meer mensen aanneemt, worden er meer huizen verkocht. Dan stijgen de huizenprijzen weer en gaan de zielige makelaars tenminste weer wat verdienen.

Energie (in de vorm van olie, gas en steenkool) wordt duurder. Er wordt steeds meer geld en energie gestoken in het winnen van energie. Daardoor blijft er minder geld (en energie) over voor het bedrijfsleven. Er worden minder spullen gemaakt en verkocht, dan voor de val van Lehman Brothers (de eerste olieprijs-schok). Er zijn dan ook minder mensen nodig om spullen te maken en te verkopen. De werkeloosheid in Europa loopt snel op.

Het is jammer, maar het is niet anders.
Peakoil betekent een einde aan de groei en ook een einde aan de zekerheid van een vaste baan.

Een gedachte over “Hervormen van de arbeidsmarkt: een vaste baan is zo pre-peakoil

  1. John Jorna

    Er zijn vaker van die momenten geweest, dat de economische groei en bijgevolg ook de bevolkingsgroei stokte. Als er dan een innovatie kwam als irrigatie of kunstmest of de stoommachine, dan ging de groei weer door. Welke innovatie is nu nodig om de stagnatie te doorbreken?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s