Joop Atsma, het tulpvormig eiland en het zwerfafval

Staatssecretaris Joop Atsma ken ik vooral van het tulpvormig eiland. In november 2007 bedacht de visionaire CDA-politicus dat er misschien wel een kunstmatig eiland voor de Nederlandse kust gebouwd kon worden. Hij diende een motie in om dit te laten onderzoeken. Nederland had nog wel een paar miljard voor zo’n idioot prestigeproject van de Nederlandse baggerindustrie. Die hadden voor de oliesjeiks van Dubai ook al eilanden gemaakt en wilden graag nog meer geld verdienen, al was het dan Nederlands belastinggeld.

Atsma kreeg de unanieme steun van de Tweede Kamer, met daarin briljante mensen als Mei Li Vos, Geert Wilders en Diederik Samsom. Iedereen zag het wel zitten. Na de val van Lehman Brothers is nooit meer iets vernomen van het tulpvormig eiland.

Nu wil Joop Atsma het statiegeld op frisdrankflessen afschaffen. Weer zo’n briljant idee.
De PET-flessen worden nu nog gescheiden ingezameld, zoals glas en oud papier. De ingeleverde flessen vormen een goedkope zuivere grondstof, waar je weer nieuwe flessen van kunt maken.
De frisdrank-industrie(Coca-cola, Pepsi en Vrumona) en de levensmiddelenhandel willen daar mee stoppen. Ze willen liever nieuwe flessen maken uit aardolie en die na één keer gebruiken als afval verbranden. Het maakt de industrie niet uit dat de aardolie steeds duurder wordt, de stijgende kosten voor verpakkingsmateriaal moet de klant gewoon betalen.

Een behoorlijk deel van de frisdrankverpakkingen belandt in het Nederlands landschap. De Nederlanders zijn keurig opgevoed en houden graag hun land schoon, maar de frisdrankflesjes blijven wel 20 tot 50 jaar lang liggen.
De frisdrankindustrie zit daar helemaal niet mee, die willen alleen maar zoveel mogelijk frisdrank verkopen.
Misschien kunnen we de droom van Joop Atsma alsnog waarmaken en kunnen we over 10 jaar een tulpvormig eiland maken van al dat zwerfvuil.

Advertenties

Een gedachte over “Joop Atsma, het tulpvormig eiland en het zwerfafval

  1. cholera

    dat ze er mooi in mogen stikken.
    gore kutlobby’s in DH.
    Er komt een dag dat ze er niet meer mee weg komen om de mensen voor te liegen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s